A helyére tették éjjel a német megszállási emlékművet

A német megszállás áldozatainak emlékműve a budapesti Szabadság téren
Budapest, 2014. július 20. A német megszállás áldozatainak emlékműve a budapesti Szabadság téren 2014. július 20-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A rendőrség közben több száz méteres körben kordonnal zárta el a területet.
Vágólapra másolva!

Szombat éjjel teherautón érkezett meg a Szabadság térre a német megszállás emlékművének timpanonos, birodalmi sasos fő darabja – írja az Átlátszó.

A rendőrség több száz méteres körben, az első utcasarkokig dupla kordonnal zárta el a területet, amit belülről a Walton biztonsági cég emberei védtek. A helyszínen legalább 20 rendőrautót lehetett látni, köztük kisbuszokat is, több oszlopra pedig új térfigyelő kamerákat szereltek.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor miniszterelnök "meghamisítja a holokausztot" azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel "felállíttatta" a német megszállási emlékművet a budapesti Szabadság téren.

A Demokratikus Koalíció elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "az éj leple alatt a rezsim - többszörös kordonnal körbevéve - felállíttatta a gyalázat emlékművét, amely összemossa a gyilkost és az áldozatot, megbecsteleníti az erkölcsöt és a történelmet. Ez hitványság és gazemberség."

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Gyurcsány szerint "jellemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát". A politikus úgy fogalmazott, "Orbán az éjjel félrerúgta több ezer ember emlékezésköveit a Szabadság téren", és "arra, amit tett, sohasem lesz felmentés, Orbán rezsimje a történelem szemétdombján végzi".

Az Együtt-PM szövetség tiltakozik a Szabadság téri német megszállási emlékmű felállítása ellen, és vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az önkormányzati választás után, ha új balközép városvezetés jön létre, az el fogja távolítani a szobrot.

Az Együtt-PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, "mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és a történelem meghamisítása".

A német megszállásnak emléket állító szobor építéséről még tavaly év végén hozott döntést a kormány, az emlékműnek eredetileg március 19-ig kellett volna elkészülnie, ezért kiemelt beruházássá nyilvánították. Időközben azonban május végére módosították a megvalósítás határidejét.

Az emlékműállítás terve ellen sokan tiltakoztak. Ez vált az egyik sarokpontjává a kormány és a zsidó szervezetek közötti vitának. A kritikusok szerint az emlékmű a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat szerint a náci megszállás minden áldozatáról megemlékeznek.