Börtön jár a becsületsértő felvétel közléséért

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a Jobbik megszavazta a bajai videó ügye miatti Btk.-szigorítást. Az MSZP nyomására kimaradt a gondatlan közlésről szóló rész, ami gyakorlatilag ellehetetlenítette volna az újságok működését. 
Vágólapra másolva!

A parlament keddi döntése alapján a jövőben szabadságvesztéssel büntethetik azt, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, illetve tesz elérhetővé. A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását a bajai videó esetével indokolták a kormánypártok.

A törvénykönyv-módosítást 207 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Pálffy István javaslatára. A kormánypártok és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP és az LMP jelen lévő képviselői tartózkodtak, az ellenszavazatokat függetlenek adták le a kivételes sürgős eljárásban tárgyalt jogszabályra.

E szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

A gondatlan közzétételt viszont mégsem szankcionálják, miután a kormánypártok – bár hétfőn még nem támogatták az alkotmányügyi bizottságban – végül megszavazták az erről szóló szocialista módosító javaslatot. (A Fidesz–KDNP javaslata vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntette volna azt, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hang- vagy képfelvételt úgy hoz nyilvánosságra, hogy gondatlanságból nem tud arról, hogy a felvétel hamis.)