Kétségbeesett dolgozók jelentették fel a Pető Intézet vezetését

Vágólapra másolva!
A Pető Intézet „kétségbe esett dolgozóinak egy csoportja” jelentette fel az intézmény vezetését, mert úgy vélik, csak így tudják eredményesen felhívni a figyelmet arra, hogy az Intézet sokasodó problémáit minduntalan szőnyeg alá söpri a menedzsment, ráadásul megkérdőjelezhetők a vezetők gazdasági döntései is – írja az Index.
Vágólapra másolva!

A Pető Intézet néhány munkatársa 11 pontos feljelentést küldött a hatóságokhoz, melyben az intézmény vezetésének hibáira és a belső visszásságokra igyekeznek felhívni a figyelmet. Névtelenségüket az Index beszámolója szerint azzal magyarázzák, hogy „az Intézet vezetése kivétel nélkül mindenkit eltávolított, vagy ellehetetlenített, akinek ellenvéleménye volt”.

A dokumentum megalapozatlan gazdasági döntésekről is, valamint bemutatja a vezetés és a Pető Intézetet fenntartó állami tulajdonú kft. közötti feszültséget is, felvetve annak lehetőségét, hogy az intézmény mostani súlyos, csődközeli anyagi helyzetéért nagyban felelősek a menedzsment rossz döntései is.

A feljelentés jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés, számviteli fegyelem megsértése, okirat-hamisítás és egyéb törvénytelenségek alapos gyanúját említi és szakértői véleményekre is hivatkozva kéri a hatóságok segítségét. A dolgozók gyanúsnak tartják emellett az Intézet külföldi projektjeiből befolyó pénzek kezelését is: a feljelentés szerint olyan is előfordult, hogy a Western Unionon keresztül küldtek pénzt az országba, de akkor sem közvetlenül a Pető Intézet számlájára, hanem csak később, kerülőutakon jutottak el a célhoz a több ezer dolláros summa. Ezeken túlmenően a konyhapénztár kezezélésében sikkasztás is történhetett.

A Fővárosi Főügyészség a feljelentéshez feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti XII. kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg.