Fizettek a rezsicsökkentésre aláírást gyűjtő aktivistáknak

Vágólapra másolva!
Aláírásonként 100 forintot fizetettek a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtés aktivistáinak – állítja a hvg.hu a birtokába került hangfelvételek alapján. A lap szerint az a fideszes politikus, akiről felvétel is készült, beismerte, hogy "szerényen jutalmazta" az önkénteseket, de azt állítja, hogy a párt tudta nélkül, saját jövedelméből tette. A Fidesz szerint egyéni akcióról van szó.
Vágólapra másolva!

A hvg.hu birtokába került hanganyagokon aláírásokat gyűjtögető fiatalok hallhatóak. Egyikük – aki saját bevallása szerint 18 éves – lelkesen meséli, hogy akár napi 8000 forintot is össze lehet gyűjteni a 100 forint/aláírás teljesítménybérből. Heti 30 ezret össze lehet szedni, ami „nagyon király" – mondja.

Egy másik felvételen egy édesanya számol be arról, milyen jól keres középiskolás fia a gyűjtéssel. Mióta beszervezték, alig van otthon, egyszer még a „rendőrséget is ráhívták", mert elment a „haverjaival" aláírásokat gyűjteni pénteken, és vasárnapig nem is ment haza – meséli a felháborodott anyuka, aki azt is felveti: nem érti, hogyan alkalmazhatják kiskorú fiát az ő hozzájárulása nélkül. A közelgő nyár miatt jól jön a pluszpénz – mondja, ami megerősíti a lap információit, miszerint a felvételek tavasszal készültek.

A lap információi szerint a 100 forintért aláírásokat gyűjtő fiatalokat szervezetten vetették be Dunakeszin, Fóton, illetve a környező településeken, amit helyi fideszesek koordináltak.

Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, egy helyi politikus jutalmat ajánlott a saját fizetéséből fiataloknak az aláírásgyűjtésben való segítségért. Szó sincs arról, hogy a Fidesz központilag fizetett volna. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az aláírásgyűjtő fiatalok nem támogatásban részesültek, hanem a rezsicsökkentés megvédése érdekében végzett munkájukért kaptak pénzt. A helyi választókerületi elnöknek, politikusnak ugyanis van lehetősége arra, hogy a saját jövedelméből jutalmazza a munkát - közölte.