Fekete György: Most jön a Műcsarnok nagy korszaka

Vágólapra másolva!
A Műcsarnok eddig csak a képzőművészet előtt volt nyitott, most azonban a társművészeteknek is otthona lesz - ígérte Fekete György, a Műcsarnokot megkapó Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Fekete visszautasította a vádat, hogy egyedül irányítaná az akadémiát.
Vágólapra másolva!

"A Műcsarnokot a magyar állam egy köztestületen keresztül visszaadja a művészetnek" azzal, hogy a kiállítóhely épületének tulajdonjoga 2013. január 1-jétől az MMA-hoz kerül - jelentette ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a szervezet szombati közgyűlése utáni sajtótájékoztatón. (A közgyűlést fiatal művészek megzavarták, erről szóló tudósításunkat itt olvashatja.)

Feket György szerint az eddig csak a képzőművészetnek otthont adó Műcsarnok mostantól az iparművészet, az élő népművészet, a fotó- és az építészet bemutatóhelyévé is válhat. Gulyás Gábor, a Műcsarnok nemrég lemondott igazgatója "erre nem volt nyitott" - fűzte hozzá az elnök.

"Nézzék meg két-három év múlva a Műcsarnokot, amikor az élvonalbeli magyar művészet stiláris, korosztályi és szakmai megkötöttségek nélkül ki tudja tenni a művészeti kínálatát (...) a Műcsarnok nagy korszaka ezután fog eljönni" - mondta Fekete. Arra a sajtóhírre reagálva, hogy a vidéki múzeumokra "szemet vetett" az MMA, azt mondta, ez "abszolút logikátlan és rosszindulatú" feltételezés.

Sajnálatát fejezte ki, amiért Fehér László festő, Ekler Dezső építész és Nagy József koreográfus kilépett az MMA-ból. Visszautasította Bukta Imre, Deim Pál, Farkas Ádám, Fehér László, Jovián György, Lovas Ilona, Orosz István, Keserü Katalin, Novák Ferenc MMA-tagok azon kritikáját, hogy a tagság megkérdezése nélkül irányítja az akadémiát. Azt állította, a tagozati üléseken megtárgyalták többek között a Műcsarnok ügyét is.

Fekete György közölte, a szombati közgyűlésen végrehajtott tagfelvétellel 200 körülire bővült a rendes tagok létszáma, 2013-ban pedig további alkotók felvételét tervezik, hogy kitölthessék a törvény által megszabott 250-es keretszámot.

A szervezet közgyűlése 43 új rendes és 43 levelező tag felvételéről döntött. Az új rendes tagok között van mások mellett Kósa Ferenc filmrendező, Turi Attila építész, Tornai József költő, író, műfordító, Kovács Péter festő- és grafikusművész, Sebestyén Márta népdalénekes, Berecz András ének- és mesemondó, Kubik Anna, Blaskó Péter, Haumann Péter és Huszti Péter színművész, Bereményi Géza író, filmrendező, Marton Éva és Tokody Ilona operaénekes, Sapszon Ferenc karnagy, Záborszky Kálmán karmester, gordonkaművész, valamint Medveczky Ádám karmester.

A levelező tagok között van mások mellett Rudolf Mihály építész, Gyarmathy Lívia filmrendező, Normantas Paulius fotóművész, Szunyoghy András festő, grafikus, Oláh János és Iancu Laura költő, író, Vargha Mihály szobrász, Halmos Béla zenész, népzeneoktató, Rost Andrea operaénekes, Cserhalmi György, Béres Ilona és Király Levente színművész, Nagy Viktor és Tompa Gábor színházi rendező és Devich János gordonkaművész, tanár.

Az MMA-ról szóló cikkeinket itt találja.