Vágólapra másolva!
Hétszáz voksot rávert a Fidesz által támogatott független jelöltre, és megnyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást Fülöp Erik, a város eddigi jobbikos vezetője. Az egyéni választókerületek felében szintén a Jobbik jelöltjei nyertek.
Vágólapra másolva!

A település eddigi vezetőjét, a Jobbikos Fülöp Eriket választották Tiszavasvári polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson.

A nem jogerős végeredmény szerint Fülöp Erik 2 411 voksot szerzett, míg a Fidesz által támogatott Ráduly Zsoltra (Tiszavasváriért Közéleti Egyesület) 1707-en voksoltak. Az MSZP színeiben induló Timári Istvánnéra 499, a Budapesti-Pest Megyei SZEM-pont Egyesület jelöltjére, Aleva Istvánra pedig 116 szavazat érkezett.

A választásra jogosult 10 111 választópolgár közül 4733-an járultak az urnákhoz, ez 46,81 százalékos részvétel.

A településen a polgármester megválasztása mellett az új képviselő-testület összetételéről is döntöttek a szavazók. A nem hivatalos végeredmény szerint a 12 fős önkormányzati testületbe a polgármesterrel együtt hat tagot a Jobbik, kettőt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület delegálhat, egy képviselőjelölt pedig függetlenként jutott be. Három további induló a kompenzációs listán juthat be, erről végleges eredmény hétfőn várható.

A vasárnapi voksolást - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - incidensek, és választási csalásokról szóló bejelentések kísérték napközben. A Jobbik és az MSZP helyi szervezete is panaszt tett a helyi választási irodánál, mert a fideszes támogatással indult jelölt állításuk szerint tömegesen szállíttatta a szavazóhelyiségekbe a helyieket.

A település jegyzőjének tájékoztatása szerint a szavazás során hat kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz. A testület három esetben az érdemi vizsgálat után elutasította a benyújtott panaszokat, egyet kivizsgálásra a rendőrség hatáskörébe utalt át, a Jobbik és az MSZP panaszát pedig hétfői ülésén vizsgálja majd meg.

Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere az eredmény ismeretében az MTI-nek azt mondta: "Az az út, amelyet 2010-ben megkezdtük, a tisztesség útja volt, a választópolgárok pedig újra biztosítottak a támogatásukról". Az újra megválasztott városvezető szerint nagyon sok feladat áll még a testület előtt, amely a következő két évben az eddigiekhez hasonló mentalitásban szeretné folytatni a város érdekében végzett munkáját.

Fülöp Erik vasárnapi győzelmével egyébként megismételte 2010-es győzelmét: a két évvel ezelőtti önkormányzati voksoláson 2692 szavazatot szerezve, a mostanihoz hasonló különbséggel utasította maga mögé a települést addig vezető, független színekben induló Rozgonyi Attilát (1927 szavazat). A harmadik helyen akkor az MSZP, negyedik helyen pedig a Civil Mozgalom jelöltje végzett, szavazatszámban jelentősen elmaradva a másik két indulótól.

Azért kellett időközi voksolást tartani a Tisza-parti városban, mert az önkormányzat augusztus 1-jén feloszlatta önmagát. A várost addig vezető Jobbik ugyanis kisebbségbe került az önkormányzati testületben hét helyi képviselő frakcióalapítási szándéka miatt. Közülük két fideszes, szintén kettő a Jobbikból kivált, valamint három független helyi képviselő volt.

A választás előtt a városban készült riportunkat itt olvashatják.