Gyurcsány: Engem is megkerestek az azeriek

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint Orbánnak is tudnia kellett, hogy az azeri gyilkost otthon hősként ünnepelnék, és szabadon engedik, mert az ő kormányát is megkeresték korábban, de elutasították a megkeresést.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök azt mondta a Demokratikus Koalíció vasárnapi tüntetésén, hogy az ő kormányát is megkeresték az azeriek Ramil Safarov kiadatása érdekében, de kellő garanciák hiányában nem járultak hozzá az átszállításához.

Az azeri parlament egyik tagja azt nyilatkozta, hogy ő Safarov lecsukásakor azt a feladatot kapta, hogy védje. Egy azeri portálnak adott interjújában elmondta, hogy többször próbálkoztak már Magyarországon, mire sikerült most elérni a kiadatását. Először "Magyarország elnökének" lemondása, majd az "igazságügyi miniszter" lemondása akadályozta a folyamatot szavai szerint.

(A politikus nem fogalmazott pontosan. Safarovot 2006-ban ítélték el, tehát a 2006-2012 közötti időszakról van szó. A magyar elnökök közül csak Schmitt Pál mondott le az idén, ő utána viszont nem mondhatott le igazságügyi miniszter, mert a kormány megalakulása óta Navracsics Tibor tölti be ezt a posztot.)

Gyurcsány Ferenc azt állította, hogy világos volt, hogy Safarovot hősként ünnepelnék és szabadon engednék Azerbajdzsánban. Szerinte ezt Orbán Viktornak is tudnia kellett.