Az igazságügyért felelős biztos megbüntetné az ír gázolót

Vágólapra másolva!
Kikényszerítené az ír gázolóra Magyarországon kiszabott fogházbüntetés letöltését Viviane Reding. Az uniós biztos egy Navracsics Tibornak küldött levelében fogalmazott így.
Vágólapra másolva!

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke kikényszerítené a Magyarországon két gyereket halálra gázoló ír férfira kiszabott fogházbüntetés letöltését - írta a Magyar Nemzet online kedd este. A hírportál ezt arra hivatkozva írta, hogy állításuk szerint birtokukba került Viviane Reding válaszlevele, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek írt a Tobin-ügyben.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én gázolt halálra Leányfalun két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben távollétében 18 hónap fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős alelnöke még júniusban ígéretet tett arra, hogy a magyar és az ír igazságügyi minisztériummal háromoldalú tárgyaláson egyeztethet arról, milyen módon vonható felelősségre az Írországban tartózkodó férfi. Erre reagálva küldött levelet Redingnek Navracsics.

A portál szerint válaszlevelében Viviane Reding emlékeztet arra, hogy július 17-én a magyar és az ír igazságügyi minisztérium képviselői sikeresen egyeztettek, és megállapították, hogy nincs rendszerszintű probléma az európai elfogatóparancs jogintézményében. "Ennek ellenére úgy látja, a feleknek folytatniuk kell az informális megbeszéléseket annak érdekében, hogy ki lehessen kényszeríteni az ír bíróságtól a Magyarországon kiszabott letöltendő fogházbüntetés végrehajtását" - írta a portál, hozzátéve: az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatójánál ezért egy újabb szakmai egyeztetést kezdeményezett az ügyben.

Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste Mina Andreevát, Viviane Reding szóvivőjét, de ő nem kommentálta a sajtóértesülést, a KIM viszont megerősítette, hogy érkezett ilyen levél Redingtől a miniszternek.