Bújócskázik a nácivadászokkal az öreg Csatáry

Csatáry László, náci nyugdíjas, Jagello utcai lakása, náciellenes demonstráció, The Sun
Vágólapra másolva!
Antifasiszta aktivisták tartottak rövid demonstrációt annál a háznál, ahol a háborús bűnökkel gyanúsított Csatáry Lászlót sejtik. A szomszédok szerint a férfi már nincs ott, és hetek óta nem látták, de az aktivisták szerint az idős férfi ott bujkál a bezárt ajtó mögött az egyik magasföldszinti lakásban.
Vágólapra másolva!

"Már nincs itt" - mondta az [origo]-nak egy idős hölgy abban a BAH-csomópont közelében álló házban, ahol Csatáry Lászlót sejtik. A férfi áll jelenleg a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ listájának első helyén.

Csatáryról vasárnap a Sun brit bulvárlap közölt terjedelmes cikket, amelyben - részletezve az ellene felmerülő vádakat - azt is írták, hogy megtalálták Budapesten az idős férfit, aki, amikor megpróbálták szóra bírni, elküldte őket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Teleragasztották az ajtót, ami mögött Csatáryt sejtették (Kattintson a fotóra több képért!)

A Jagelló úti ház egyik földszinti lakásában élő idős nő egy magas és "aranyos bácsira" emlékezett, de többet nem volt hajlandó elárulni, csak azt ismételte meg többször, hogy a férfi már nincs ott. A brit bulvárlap szerint Csatáry néhány hónapja költözött a kertes társasház egyik lakásába (a hétfő délután a helyszínre érkező antifasiszta aktivisták az egyik magasföldszinten található lakás ajtaját ragasztották tele matricákkal), egy körülbelül egy mérföldre (1600 méter), fekvő másik lakásból.

A Testnevelési Egyetem mögött húzódó Győri úton lévő másik lakás egy újabb építésű társasházban van. Az antifasiszta aktivisták körében terjedő információk szerint a férfi éveken keresztül élt itt zavartalanul, és jó kapcsolatokat ápolt egyik közvetlen szomszédjával, aki szintén kedves és figyelmes idős úrnak írta le nekik. Az [origo] által utolért szomszédok ugyanakkor nem tudtak semmit Csatáryról. Egyikük azt mondta, csak albérlő, alig ismeri a többi lakót, az épület aljában elektromos felszereléseket kínáló bolt eladója pedig nem akart nyilatkozni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az idős férfit a sarkon található Tomi élelmiszer fiatal eladója sem látta. "Jó formában van az öreg" - jegyezték meg a bolt előtt cigiző környékbeli fiatalok, amikor megmutattuk nekik a brit bulvárlap képét Csatáryról, de ők sem találkoztak vele.

A Jagelló úti házban egy másik szomszéd azt mondta az [origo]-nak, hogy két hete még látta a férfit, aki pár hónapja költözött oda. A középkorú nő azt mondta, nem tudja, kiről van szó, "nem is mutatkozott be".

Eddigre - hétfő kora estére - már több tucat ember nyüzsgött a társasház kertjében, újságírók és antifasiszta aktivisták vegyesen. Utóbbiak úgy vélték, hogy a férfi jelenleg is a lakásban tartózkodik, noha többek többszöri kopogására sem válaszolt senki a magasföldszinten. Előzőleg, amikor a kapucsengőn becsöngettek hozzá, olyan kattanást lehetett hallani, mintha valaki felvette volna a kagylót, csak nem szólt bele, de ez lehetett akár elektromos zaj is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Összeragasztották őket

A helyszínen fél hét körül rögtönzött demonstrációként több tucat antifasiszta aktivistát kötöttek össze csuklójuknál barna ragasztószalaggal a szervezők, miközben többek között "Last chance for justice" (utolsó esély az igazságra) feliratú táblákat tartottak, majd háromra azt kiabálták: "Soha nem felejtünk", azt remélve, hogy ha a férfi valóban otthon van, akkor meghallja.

Ezután a társaság nagyja szétszéledt, az ott maradt néhány aktivistát a később kiérkező rendőrök igazoltatták.

Körülményes nyomozás

A férfi ellen Efrain Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója feljelentése alapján folytatnak eljárást - közölte a Budapesti Nyomozó Ügyészség hétfőn. Az ügyészség szerint a nyomozás során egy 68 évvel ezelőtti - ma már más ország joghatósága alá eső területen történt - eseményeket kell feltárni, ami számos nyomozási és jogi problémát vetett fel.

A nyomozás során bizonyítékként értékeltek hazai és külföldi levéltárakban fellelhető okiratokat, például az ellene 1945-46-ban és 1947-48-ban folyó magyar és csehszlovák büntetőeljárások iratait. Keresik a ma még élő sértetteket is, akik közvetlenül tudnának beszámolni az akkori eseményekről, őket jogsegély keretében igyekeznek utolérni. Az ügyészség szerint csak ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása után tisztázhatják a tényállást, és döntenek a további nyomozásról. Az ügyészség a Sun brit bulvárlaptól is kapott információkat, de mint írták, ezek új érdemi információt nem tartalmaztak.