Orbán rátolt pár államtitkárt Balogra

Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszterjelölt programját ismerteti az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának ülésén, kinevezése előtti meghallgatásán, a Képviselői Irodaházban, meghallgatás
Vágólapra másolva!
Kevesebb államtitkárságot szeretett volna az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) vezetését átvevő Balog Zoltán, Orbán Viktor viszont úgy döntött, tovább növeli az államtitkárságok számát az eddig is nagy területet átfogó minisztériumban. Erről Balog beszélt az Emmi miniszteri értekezletén.
Vágólapra másolva!

"Azt kértem miniszterelnök úrtól, inkább csökkentsük az államtitkárságok számát, de erre ő válaszként növelte, éppen annyival, amennyivel kértem, hogy csökkentse, tehát kettő államtitkárság érkezett a minisztériumba, a társadalmi felzárkózás ügye, valamint az egyházak, a nemzetiségek és a civilügyek" - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tárca épületében tartott szerdai miniszteri értekezleten, amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vett.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg 817-en dolgoznak, amelyhez az átszervezés után még 120-an csatlakoznak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból (KIM), ahová korábban az említett két államtitkárság tartozott. "Azt, hogy a 817-ből hányan hisznek abban, hogy jobb együtt, mint külön, ezt a kérdést most nem merném feltenni, de egy év múlva, ha felteszem, szeretném azt az érzést átélni, hogy többen gondolják azt, mint most" - fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy abban bízik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) "erőközpont" lesz a kormányzaton belül a nemzetgazdasági és a közigazgatási tárca mellett. Az új miniszter az értekezletet megnyitó köszöntőjében azt mondta, korábbi munkahelyéről, a KIM-ből nézve - ahol társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár volt, a területet ugyanakkor Emmi-vezetőként is felügyeli majd - komoly munka és komoly teljesítmény rajzolódott ki az erőforrás-minisztériumban.

A folytatásban a kérdés az - mondta -, hogy "mindenki magányos farkasként" küzd a több pénzért, a jobb szabályozásért és érdekérvényesítésért, vagy "megpróbálunk úgy gondolni saját magunkra és úgy is működni, hogy egy nagyobb egység részei vagyunk". Az emberi erőforrások jó állapota nélkül nem lehet sikeres egy ország.

A miniszteri értekezlet - immár zárt ülés keretében - Orbán Viktor felszólalásával és az Emmi államtitkárainak értékelőjével folytatódott.

A kormány a pénteki Magyar Közlönyben tette közzé a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló rendelet módosítását, amely alapján öt feladat, a társadalmi felzárkózás, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a nemzetiségpolitika és a romák társadalmi integrációja átkerült a KIM vezetőjétől, Navracsics Tibortól az Emmi irányítójához, Balog Zoltánhoz. Így a KIM-től az Emmihez kerül az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság, amelyet Szászfalvi László helyett Hölvényi György irányít majd, valamint a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság, amelyet Balog Zoltán vezetett a KIM-ben is, és a jövőben miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része.