Folytatódott a szocpolcsalás 202 vádlottjának tárgyalása

Vágólapra másolva!
A vádlottak - köztük a szerencsi polgármesteri hivatal korábbi osztályvezetője, több ügyvéd és építési vállalkozó - 2005 és 2007 között jogtalanul vettek fel állami támogatást, majd lakhatatlan társasházakat építettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forint.
Vágólapra másolva!

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt csütörtökön a vádirat ismertetésével folytatódott a csaknem két évvel ezelőtt kezdődött, taktaközi szocpolcsalásként ismertté vált ügy tárgyalása a Miskolci Törvényszéken. Az ügyészség Cs. Bélát, a szerencsi polgármesteri hivatal volt osztályvezetőjét és 201 társát vádolja.

A vádlottak között vannak pénzintézeti alkalmazottak, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalkozók is. A 2005-2007-es időszakra tehető, szocpolcsalásként ismertté vált ügyben a nyomozást 2007 elején kezdte meg a rendőrség. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forintra tehető, ennyivel károsították meg az államot úgy, hogy olyan családokat kerestek meg, amelyek jogosultak voltak a szocpol felvételére.

Kitöltötték a nevükben az igénylőlapokat, elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón több olyan társasházat építettek fel - összesen 43-at -, amelyek lakhatatlanok voltak. Társasházanként 2-4 lakásról van szó, ezek között volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt. Amelyik felépült, az is életveszélyes vagy lakhatatlan állapotban volt, az építési hatóság azonban megadta az engedélyt ezekre az épületekre.