Jogsértő volt a 2009-es gárdatüntetés feloszlatása az LB szerint

Vágólapra másolva!
Kétszáznál több embert állítottak elő a rendőrök, amikor 2009-ben felléptek a Magyar Gárda mozgalom feloszlatása ellen tiltakozókkal szemben. A Legfelső Bíróság szerint a rendőrség akciója jogsértő volt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Gárda tagjai, szimpatizánsai annak idején - a be nem jelentett, békés demonstráción - a Fővárosi Ítélőtábla két nappal korábbi, az egyesület, illetve a mozgalom feloszlatását jogerősen elrendelő határozata ellen tiltakoztak. A demonstráción több mint kétszáz embert állítottak elő a rendőrök, többtucatnyi szabálysértési eljárás indult, többek között Vona Gábor, a Jobbik elnöke ellen is.

Az LB hétfőn hatályában fenntartotta a Fővárosi Bíróság egy évvel ezelőtti jogerős határozatát, amely kimondta a rendőri oszlatás jogellenességét. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, aki az eljárásban a felperes ügyvédjeként járt el, a hétfői határozat kihirdetése után, az LB épületénél, a sajtó képviselői előtt a jogsértések elszenvedőinek rehabilitálását, kártalanítását követelte, és felelősségre vonásokra szólított fel.