Hétszáz dolgozója perli a pécsi egyetemet

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szántó Kovács János utcai épületének bejárata
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem munkavállalói az elmaradt kockázati pótlékot követelik, fejenként 720 ezer forintot. Az egyetem szerint akik kaptak pótlékot, azok közül is többen jogtalanul.
Vágólapra másolva!

Több mint hétszáz alkalmazottja perli a Pécsi Tudományegyetemet elmaradt kockázati pótlékok, illetve az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt - írta az Új Dunántúli Napló a csütörtöki számában. Burrat Husam ügyvéd szerint az egyetemen azonos munkakörben dolgozó közalkalmazottak között különbséget tettek a kockázati pótlékoknál.

Az intézmény ellen született már másodfokú, elmarasztaló ítélet, több esetben pedig kiegyeztek a felek. Az ügyvéd szerint - tekintve, hogy a perek azonosak - nem érthető, hogy többszöri megkeresése ellenére sem hajlandóak velük egyeztetési tárgyalásokat folytatni. A követelés személyenként legalább 720 ezer forint - tette hozzá.

Az egyetemen a lappal azt közölték, hogy 2003-tól kezdődően a kockázati pótlékot jogszerűtlenül folyósították. A törvényi feltételek hiánya ellenére fizettek egyes közalkalmazottaknak kockázati illetménypótlékot, másoknak viszont, akiknek jogszerűen járt volna, nem.

Az egyetem azt mondja, hogy soha nem zárkóztak el az egyeztetésektől, ám "egyelőre nem biztosítottak az esetleges egyezség teljesítéséhez szükséges anyagi feltételek". Igaz, a Legfelsőbb Bíróság e perekben még nem határozott, így még nem is számolnak tömeges kifizetésekkel - olvasható a baranyai napilapban.