Az államfőtől kért kegyelmet Geréb Ágnes

Geréb Ágnes, szülész, bába pere második tárgyalási napjára érkezik vezetőszáron a Fővárosi Bíróságra, bilincs, BVOP, büntetés-végrehajtás, őr, bilincs, otthonszülés
Vágólapra másolva!
Kegyelmi kérelemmel fordult a köztársasági elnökhöz Geréb Ágnes és négy társa arra hivatkozva, hogy az otthon szülés szabályai kialakulóban vannak.
Vágólapra másolva!

A védőbeszédekkel folytatódott csütörtökön a Fővárosi Bíróságon Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és négy társának tavaly június 8-án kezdődött pere. Pelle Andrea, Geréb Ágnes ügyvédje védence felmentését kérte; szerinte egyetlen vádpontban sem állapítható meg a szülésznő bűnössége. Az ügyész korábban felfüggesztett szabadságvesztést és foglalkozástól való eltiltást kért a vádlottra.

Négy otthonszülés miatt emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, továbbá halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette, valamint foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt az ügyészség. Geréb Ágnes felelősségét három ügyben vetették fel.

A bíró a tárgyaláson közölte: a vádlottak kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz; arra hivatkoznak, hogy az otthonszülés szabályai kialakulóban vannak. Cserni János bíró közölte azt is, hogy csak akkor hirdet ítéletet a perben március 24-én, ha addig a köztársasági elnök nem ad kegyelmet Geréb Ágnesnek és társainak.