Módosítják a parkolási cégek fizetési felszólításának szabályozását

Vágólapra másolva!
A szaktárca megkezdte a parkolási társaságok fizetési felszólításaival kapcsolatos szabályozás módosítását. Az ombudsman korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan szervezet, amely kivizsgálná az ezzel kapcsolatos panaszokat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megkezdte a parkolási társaságok fizetési felszólításaival kapcsolatos szabályok módosítását. Figyelembe veszik az ombudsman észrevételét, amely szerint nincs olyan szervezet, amely kivizsgálná a felszólításokkal kapcsolatos panaszokat. Van viszont megemelt pótdíj, mert a levélben benyújtott panasz feldolgozásának idejét is beleszámítják a fizetési késedelembe.

Szabó Máté egy állampolgár bejelentése alapján indított vizsgálatot. A panaszos kérelme megjárta már a parkolási céget, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, a fővárosi és I. kerületi önkormányzatot, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot és mindegyik elutasította a kérelmét, vagy áttette a szerinte hatáskörrel rendelkező szervhez.

Az autós ez után fordult az állampolgári jogok biztosához. Az ombudsman azt állapította meg, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem szabályozta a parkolási társaságok fizetési felszólításai ellen emelt panaszok előterjesztésének módját, és ezzel sérült a jogbiztonság.

Más panaszok vizsgálatakor kiderült, hogy ha az autósok levelükben vitatták a parkolási társaság követelését, és elutasító választ kaptak, automatikusan a magasabb összegű pótdíj megfizetését követelték tőlük.