Előzetesbe került a visszaéléssel gyanúsított pszichiátriai ápoló

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a bíróság a kiskunhalasi pszichiátriai otthonnak azt az ápolóját, akit szemérem elleni erőszakkal gyanúsítanak. A másik, bántalmazással gyanúsított ápoló házi őrizetbe került.
Vágólapra másolva!

A kiskunhalasi pszichiátriai otthon hétfőn őrizetbe vett két ápolójának egyike előzetes letartóztatásba, másika házi őrizetbe került csütörtökön - közölte Téglás Péter, a kiskunhalasi ügyészség vezetője. A gyanú szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló emberrel szemben. A másik férfit azzal gyanúsítják, hogy a testi sértés minősített esetét követte el, különös kegyetlenséggel, egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére.

Téglás szerint a nyomozási bíró a súlyosabb bűncselekmény - szemérem elleni erőszak - elkövetésével gyanúsított férfit helyezte előzetes letartóztatásba. A férfi védője az előzetes letartóztatás ellen fellebbezést nyújtott be. A másik, házi őrizetbe helyezett gyanúsítottra vonatkozó bírói döntést a védő és az ügyész is tudomásul vette.

Téglás az [origo]-nak azt mondta: a szemérem elleni erőszakkal gyanúsított férfi esetében a bíró azzal indokolta döntését, hogy a gyanúsításban szereplő bűncselekmény olyan kiemelkedő tárgyi súlyú, hogy a várható büntetés mértéke miatt szökéstől, elrejtőzéstől lehet tartani. Mindkét férfinál fennállt a bíró szerint az eljárás sikere veszélyeztetésének, az eddig még ki nem hallgatott tanúk befolyásolásának lehetősége is.

A kiskunhalasi ügyészség vezetője szerint az előzetesbe helyezett férfi őrizetbe vétele előtt már nem dolgozott az intézményben, míg a másik gyanúsított most is alkalmazásban áll ott. Mindketten több évet töltöttek a pszichiátriai otthonban dolgozva.

Az ügyben feljelentés után indult nyomozás januárban, a büntetőeljárás eddigi adatai szerint megalapozott a gyanú, hogy az őrizetbe vett ápolók a terhükre rótt bűncselekményeket elkövették - mondta Téglás.

A kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának igazgatója, Simon Ilona csütörtökön az [origo]-nak azt mondta: "elvárjuk az igazságszolgáltatástól azt, hogy kiderítse az igazságot, és amennyiben valaki elkövetett bűncseleményt, akkor az nyerje el a tette súlyának megfelelő büntetést". További kérdéseinkre az igazgató nem kívánt válaszolni.

Az egyik kereskedelmi televízió számolt be korábban arról, hogy a kiskunhalasi intézményben súlyosan bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak betegeket. Az ügyet még februárban robbantotta ki az otthon egyik dolgozója és egy ápolónő, akit nem sokkal korábban bocsátottak el. Az ügyben belső vizsgálat is folyt és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium is indított vizsgálatot független szakmai szervezetek bevonásával, de egyik vizsgálat sem tárt fel visszaéléseket.