Meghalt egy H1N1-fertőzött koraszülött Szegeden

Vágólapra másolva!
Egy héten át küzdöttek a szegedi orvosok egy H1N1-fertőzött, koraszülött csecsemő életéért, de nem sikerült megmenteni. A csecsemő hétfő este meghalt.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy H1N1-gyel fertőzött koraszülött csecsemő Szegeden - közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja kedden.

Túri Sándor, a Gyermekklinika vezetője azt mondta: a gyerek a huszonnyolcadik hétre született december 21-én, nagyon kis súllyal, 1200 grammal. Koraszülöttsége mellett nagyon fejletlen volt a tüdeje, a léghólyagocskák beindítására háromszor is kapott felületaktív anyagot.

Életéért egy héten át küzdöttek, már egy napos korában újra kellett éleszteni. Akkor lélegeztető gépre került, majd tüdőgyulladás is kialakult a szervezetében, ezért már nem sikerült megmenteni. A csecsemő hétfőn este hunyt el. A levett torokváladékból mutatták ki nála a H1N1-vírus jelenlétét - közölte Túri.

Ha hamarabb tudják, hogy a vírus jelen van a szervezetében, valószínűleg akkor sem tudták volna bejuttatni a vírusölő gyógyszert, az ugyanis tabletta formájú - mondta a professzor, hozzátéve, hogy a magzatokat és a csecsemőket csak a kismamák és környezetük oltásával lehet megóvni az újinfluenza vírusától.

Jelenleg kilenc férfit, ugyanennyi nőt és tíz gyereket ápolnak H1N1-érintettséggel Szegeden. Eddig összesen 309 főt vettek fel influenzaszerű tünetek miatt a klinikai központ intézményeibe, közülük 162 bizonyult H1N1-pozitívnak. Két felvett betegnél a vizsgálat még tart.

Az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztálya legutóbb december 23-án közölt adatai szerint a H1N1-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 45. Hétfőn egy krónikus betegségben szenvedő, a H1N1 vírus miatt is kezelt idős nő halt meg Szegeden, így a mostani esettel együtt már 47 a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma.

Az ünnepek alatt csaknem száz embert kellett kórházba vinni újinfluenza miatt, december 25-én és 26-án összesen 94-en kerültek kórházba, közülük tizenegyen szorultak gépi lélegeztetésre.

http://origo.hu/images/life/h1n1/h1n1_origo.html