Védje háziállatát a szilveszteri petárdázástól!

Vágólapra másolva!
Mindenki tartsa biztos, zárt helyen a háziállatát szilveszterkor, mert előfordulhat, hogy a petárdázás miatt elszalad, és soha többé nem kerül elő - figyelmeztetnek állatvédő szervezetek. A menhelyek zsúfolásig tele vannak, nincs hová tenni a megriadt, elkóborolt kutyákat.
Vágólapra másolva!

A szilveszteri petárdázás miatti veszélyekre hívja fel a figyelmet több állatvédő szervezet. Az elsütött petárdák, és tűzijátékok miatt nagyon sok állat szalad el ijedtében, sok sohasem kerül elő: sokat elütnek az autók, legyengülnek a hidegben, vagy erdőkben vadászok lövik ki őket - olvasható az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében. A közterületen kóborló állatok jobb esetben menhelyekre kerülnek, vagy a kóbor állatok begyűjtésével foglalkozó ebrendészet szedi össze őket.

"Kérjük a gazdákat, hogy december 31-én egész nap, és január 1-én tartsák kedvencüket biztonságos helyen, bezárva" - írja közleményében a Noé Állatotthon Alapítvány is. Tapasztalataink szerint a durrogtatást már karácsony után megkezdik, ezért a két ünnep között is fokozott óvatosságot javasolnak a gazdáknak.

Azt ajánlják, hogy az állat zárt helyen legyen. Mivel többször előfordult, hogy az állatok ijedtükben az ablakot is kitörik vagy kiásták magukat a kertből, jó, ha a bezárt állatokon is van nyakörv és biléta a gazdájának adataival.

Az elmúlt hónapokban több állatmenhely teljesen megtelt, így újabb állatokat már nem tudnak befogadni. Fél éve érezhető, hogy a gazdasági válság miatt még több kutyát adnak le - mondta az [origo]-nak Orbán László, a Fővárosi Közterület-felügyelet Illatos úti ebrendészeti telepének állatorvosa. Így alig pár üres helyük van, ahová a szilveszterkor ijedtükben megszökött kutyákat elhelyezhetik. Ha már zsúfolásig megtelnek, és nincs több szabad hely, akkor el kell altatni azokat az állatokat, amelyeknek nem jut hely.

"Egy olyan éles hallással rendelkező állatnak, mint a kutya, a durrogtatás olyan, mintha az ember füle mellett elsütnének egy puskát" - mondta az állatorvos. Ezért az állatok ijedtükben rohannak el, és sokszor hiába keresik őket, mert elbújnak. "Én éjfélkor oda szoktam ülni a remegő kutyám mellé, hogy kevésbé féljen. De mivel a petárdázás már reggeltől elkezdődik, és sokan nem maradnak otthon éjjel, legalább az előszobáig engedjék be a kutyát, mert ilyenkor még a legjobb kerítés sem jelent akadályt" - mondta Orbán.

Forrás: AFP

A Noé Állatotthon Alapítvány idén is folyamatosan fogadja az elveszett és talált állatok bejelentéseit december 31-én éjjel. Az elveszett-talált állatok nyilvántartása a www.allatrendorseg.hu weboldalról tölthető le.