Lecsukják a szökevényt segítő rendőrt

Vágólapra másolva!
Több mint egy év börtönbüntetésre ítéltek nem jogerősen egy nagykanizsai rendőrt, aki a vád szerint belső információkat adott ki, és segítséget nyújtott egy körözött férfinak. A bíróság börtönre ítélte azt is, aki a belső adatokat kapta a rendőrtől.
Vágólapra másolva!

A Zala Megyei Bíróság által 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélt 28 éves férfi 2006 júliusában a nagykanizsai rendőrkapitányság járőralosztályán szolgált. A vádirat szerint különböző hivatali adattárakból, nyilvántartásokból adatokat, információkat szolgáltatott ki egy külső személynek, aki az ügyben másodrendű vádlottként szerepel.

A rendőrt vádolták azzal is, hogy egy férfinak segített abban, hogy elbújjon a hatóságok elől, pedig tudta, hogy több elfogatóparancs is van ellene. A törzsőrmester egy pölöskefői ház átkutatásakor látta az egyik szobában megbújó, körözött férfit, ezt azonban nem jelezte kollégáinak, sőt mindent megtett, hogy az akcióban részt vevő társai azt a helyiséget át se vizsgálják - állította az ügyészség.

A rendvédelmi szolgálat 2006. június 9-től augusztus 9-ig hallgatta le az első és a másodrendű vádlott telefonjait, ami a bíróság indoklása szerint a törvényi feltételekkel történt.

A volt törzsőrmestert a megyei bíróság a börtönbüntetés kiszabása mellett 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlottat 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, és két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Mellékbüntetésként 200 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték, amit 5000 forintonként 1-1 nap szabadságvesztésre változtathat át. Az ítélet nem jogerős.