Székelykáposzta okozhatta a veszprémi fertőzést

Vágólapra másolva!
Egy kollégiumi menzán azonosították annak a veszprémi fertőzésnek a gócpontját, amelyben tömegesen betegedtek meg diákok és tanárok a múlt hét végén. Hat diák került kórházba hányással, hasmenéssel és magas lázzal, de összesen közel 80 tanulót érintett a ballagás előtti napon összeszedett calcivírus.
Vágólapra másolva!

A mikrobiológiai vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy calicivírus okozta a csütörtöki és pénteki megbetegedéseket több veszprémi középiskolában - közölte Kolaj Ágnes, veszprémi tiszti főorvos hétfőn. A fertőzés miatt összesen 70-80 diák és tanár jelentkezett a háziorvosoknál, hatan kórházba is kerültek.

A járványszerű megbetegedés hat veszprémi középiskola, valamint egy kollégium diákjait és tanárait érintette, az ügyben a Veszprém megyei Napló beszámolója szerint járványügyi vizsgálatot indított a regionális tisztiorvosi szolgálat. A megbetegedett diákok közül csupán egy negyedikes nem tudott megjelenni a hétfői írásbeli érettségin - közölte az érintett Vetési Albert Gimnázium igazgatója hétfőn. A beteg diák nem pótló írásbeli érettségit tesz, hanem inkább két szóbeli vizsgával teljesítheti majd a feladatát - mondta Szarka László igazgató. Hozzátette: a diák által benyújtott kérelemről - melyhez csatolnia kell az orvosi igazolást -, az iskola igazgatója, azaz ebben az esetben ő dönt majd.

A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy a fertőzés góca a Stadion utcai menza volt - mondta a városi tiszti főorvos, megjegyezve: a megbetegedettek gyanúja szerint a csütörtökön ebédre fogyasztott székelykáposzta okozta a rosszullétüket. A tisztiorvosi szolgálat ételmintákat vett, zajlanak a további vizsgálatok - mondta Kolaj Ágnes. Az ÁNTSZ munkatársai a konyhán és az étteremben, valamint minden érintett középiskolában fertőtlenítést végeztek.

Az iskolákban a tanítás és az érettségi vizsgáztatás a fertőzés ellenére zavartalan - jegyezte meg. Kolaj Ágnes szerint a veszprémi kórházba öt, az ajkaiba egy diák került be, de már vasárnap, illetve hétfőn hazaengedték őket.

A calicifertőzés hányással, hasmenéssel és hirtelen magas lázzal jár, de a lefolyása gyors, a betegek 1-3 nap alatt gyógyulnak - közölte a főorvos. A fertőzések száma azért magas, mert a levegőbe, illetőleg különböző eszközökre, használati tárgyakra került kórokozó legalább 10 napig életképes, és könnyen megfertőzheti a megbetegedett ember környezetében élőket is. Ezért rendkívül fontos a higiénia, a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés - mondta Kolaj Ágnes.