Szolidáris a meggyanúsított képviselőkkel a terézvárosi MSZP

Vágólapra másolva!
Kiáll a terézvárosi ingatlanügyben gyanúsított politikusok mellett az MSZP helyi szervezete. Szerintük igazságtalan, hogy felelősségre próbálnak vonni képviselőket egy testületi szavazásért, akik ezért az Alkotmánybírósághpz akarnak fordulni. Az ügy hátterében egy Andrássy úti ház áll, melyet az önkormányzat korábbi döntése alapján a rendőrség gyanúja szerint áron alul adtak el, és ezzel hűtlen kezelést követtek el. Az ügyben maga a polgármester is gyanúsított.
Vágólapra másolva!

Szolidaritását fejezte ki az MSZP terézvárosi szervezete a kerületben gyanúsított mintegy tucatnyi képviselővel. A képviselők egy Andrássy úti épület eladásával kapcsolatban kaptak idézést a rendőrségtől, amely hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Az eljárás a BRFK szerint fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik, "a Fővárosi Főügyészség konkrét utasításai mentén".

A gyanú szerint áron alul adták el az Andrássy út 47. számú házat, erről képviselő-testületi döntés született. Ennek nyomán kapott gyanúsítotti idézést a 2002 és 2006 közt regnáló kerületi képviselő-testület több MSZP-s és SZDSZ-es tagja, köztük Verók István kerületi polgármester.

A gyanúsított képviselők nem tettek vallomást, Verók István polgármester pedig tiltakozott amiatt, hogy a testületet egy döntése miatt akarják felelősségre vonni. Az MSZP terézvárosi szervezetének nyilatkozata is erről szól. Azt írják: "Veszélyes precedensnek tartjuk, hogy önkormányzati képviselőket igenlő szavazatuk miatt kollektíve büntetőjogi felelősség alá vonnak, gyanúsítottként hallgatnak ki." Szerintük a "választott képviselőt kizárólag politikai felelősség terheli szavazatáért", és ha ez még sincs így, az "alapvetően veszélyezteti az önkormányzati rendszer működését".

Emiatt a terézvárosi szocialista szervezet szolidaritását fejezte ki "a döntésükért megvádolt MSZP-s és SZDSZ-es képviselőkkel", és bejelentette, hogy támogatja, ha az önkormányzat az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul. (Korábban Verók István beszélt arról, hogy a kerület az Ab-hoz fordul a gyanúsítások miatt.)