A parlamentet kritizálja a távozó Boross Péter

Vágólapra másolva!
Előrehaladott kora miatt már nem tudja elviselni a parlamenti ülésteremben uralkodó állapotokat, a jogalkotás alacsony színvonalát és a verbális agressziót - magyarázta lemondását Boross Péter volt miniszterelnök, MDF-es képviselő. Tagadta ugyanakkor, hogy összetűzött volna Dávid Ibolya pártelnökkel, és azt mondta, továbbra is az MDF-ért kíván tevékenykedni.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés működésének alacsony színvonalával és idős korával magyarázta lemondását a képviselői mandátumáról Boross Péter volt miniszterelnök, a Magyar Demokrata Fórum képviselője. A 80 éves politikus szombaton délben azt mondta, döntését tekintsék egy idős ember elhatározásának, aki már nem kívánja egészségkárosodásnak kitenni magát a parlamenti ülésteremben.

Boross hangsúlyozta, hogy továbbra is tagja marad az MDF-nek, a párt érdekében kíván dolgozni és Herényi Károly frakcióvezető felkérésére segíteni fogja a képviselőcsoport munkáját is. A volt kormányfő tagadta, hogy lemondása mögött Dávid Ibolya pártelnökkel való konfliktus állna. Úgy fogalmazott, ha vitája lenne a párt vezetésével, akkor nyíltan kifejtené a véleményét, ahogy azt Antall József, Für Lajos és Lezsák Sándor elnöksége idején is tette.

A volt miniszterelnök azt mondta, túlvállalta magát, amikor 8 év szünet után visszatért az Országgyűlésbe, ahol szerinte rettenetes állapotok uralkodnak. A jogalkotás kapkodó és szakszerűtlen, a törvények állandó módosítgatásait senki nem tudja követni, ami már a jogbiztonságot fenyegeti. A parlamenti megszólalások pedig "agresszívben előadott politikai deklarációk", amit Boross saját bevallása szerint egyre nehezebben viselt el.

"Nem csak csúnyán beszélnek, de szamárságokat is mondanak" - jellemezte a parlamenti munkát Boross, aki szerint az ilyen megszólalásokat "a nyájszemlélet" alapján tapssal vagy fujjolással fogadják az ülésteremben. Önálló képviselői munka pedig szinte lehetetlen, hiszen a kiszavazókat több tízezer forintos büntetéssel fegyelmezik a frakciók. A volt kormányfő szerint a folyamat nagyon veszélyes, mert a radikalizmus az ülésteremből kijut az utcára, a verbális agresszió pedig tettlegessé változik.

Boross Péter ismerteti indokait

Kérdésre válaszolva Boross azt mondta, lemondása nem hirtelen ötlet. "Korábban is játszottam a gondolattal, de nyilván nem egy elnökválasztás előtt teszem meg. Megvártam, míg az lezajlik, és parlamenti szünet van" - mondta. Azt remélte, hogy a döntését titokban tarthatja addig, amíg hivatalosan bejelenti azt a választmánynak, de - ahogy Boross fogalmazott - nem volt elég ügyes, így kiszivárgott a hír.

Boross Péter több posztot - államtitkár, tárca nélküli miniszter, belügyminiszter - is betöltött a rendszerváltozás utáni első kormányban, majd Antall József 1993-as halála után a következő választásokig ő volt a miniszterelnök. A parlament honlapján található életrajza szerint az MDF-be 1992-ben lépett be, és "jelenleg az MDF tagja és törekvéseinek támogatója".

A képviselő a 2006-os választásokon pártja Pest megyei területi listán szerzett mandátumot. Ez azt jelenti, hogy utódja ugyanerről a listáról fog kikerülni, időközi választásra ugyanis csak akkor van szükség, ha egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselő helye üresedik meg. Boross az első helyen szerepelt a 2006-os Pest megyei listán, amely összesen 30 nevet tartalmazott.