Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ismét elhalasztották a Boeing űrhajójának indítását

Vágólapra másolva!
A NASA műszaki okok miatt kedden ismét elhalasztotta a Boeing első, legénységet szállító Starliner űrkapszulájának legutóbb május 25-re kitűzött indítását - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint tovább vizsgálják a héliumszivárgás okát, ami miatt a hétvégén május 25-re halasztották az űrhajó indulását. Az újabb lehetséges indítási dátumról azonban még nem döntöttek a szakértők.

US-SPACE-NASA-BOEING-STARLINER
Továbbra is a kilövő álláson várakozik a Boeing Starliner űrhajója
Fotó: AFP 

Az űrhajó eredetileg május 6-án kelt volna útra Floridából, de a  felszállást lefújták az Atlas hordozórakéta egyik szelepével kapcsolatban felmerült probléma miatt. Az Atlas rakétát a United Launch Alliance, a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata építette.

A Boeing Starliner űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), alternatívát nyújtva a SpaceX Crew Dragon kapszulájának, amely már 2021 óta végzi ezt a feladatot.

A Starlinert a NASA két tapasztalt űrhajósa, Butch Wilmore és Suni Williams teszteli az első úttal, mielőtt az űrhivatal engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az űrállomásra és vissza.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről