Magára vállalta a Prikkel-gyilkosságot a megvádolt apa

Vágólapra másolva!
A vádlottakat is meghallgatta a Fejér Megyei Bíróság a Prikkel-ügy első tárgyalási napján. Egy édesapát és a fiát gyanúsítják a házaspár megölésével, ám a vádlottak közül csak előbbi ismeri el a gyilkosságot.
Vágólapra másolva!

A mezőszilasi ifjabb N. Józsefet és édesapját - társtettesként - előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, továbbá jelentős kárt okozó rongálás bűntettével vádolja a megyei főügyészség. A vádirat szerint ifj. N. József édesanyjával közös cége bővítésére 2005 augusztusában, havi kamatra, 10 millió forint kölcsönt vett fel Prikkeléktől. A kölcsönadó Prikkel Tamásné volt, a pénz fedezetéül az N. család ingatlana szolgált.

Ifj. N. József kezdetben rendesen fizette a kamatokat, majd előbb a tőketartozás felét nem fizette vissza az írásos megállapodásban rögzített határidőre, később pedig, kedvezőtlen anyagi helyzete miatt 2006 novemberében-decemberében a kamatokkal is adós maradt. Azok kifizetésére december 29-ig kapott haladékot.

A vád szerint apa és fia, hogy szabaduljanak az erőn felül vállalt anyagi terhektől, elhatározták, hogy megölik Prikkeléket és a holttestüket - a bűncselekményt emberrablásnak álcázva - eltüntetik. 2006. december 29-én - miután idős N. Józsefnét és a cég segédmunkását eltávolították otthonról - a pénz visszafizetésének ígéretével a házukhoz csalták Prikkeléket. Ezt követően közölték velük, hogy a tartozást nem tudják visszafizetni. Szóváltás alakult ki, majd a vádlottak a házaspárnak estek.

A fiú egy baseballütővel Prikkel Tamást bántalmazta, édesapja pedig előbb ököllel, nagy erővel az asszony arcába csapott, és járóbotjával támadt rá. Miután Prikkelné a földre esett, addig folytatta a bántalmazását, amíg az asszony élt. Ezt követően közösen halálra verték Prikkel Tamást.

Ezután összekötözték a holttesteket. Az asszonyt a házaspár terepjárójának hátsó ülésére, a férjét a csomagtartóba tették, s idősebb N. József egy eldugott völgykatlanba autózott velük. Fia egy aznap kölcsönzött autóval követte, amivel hazavitte apját. Éjfél felé visszatértek és felgyújtották a terepjárót. Az autó roncsait, benne a DNS-vizsgálat által is igazoltan Prikkelék földi maradványaival, 2007. január 4-én, az időközben őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba helyezett ifjabb N. József útmutatása alapján találták meg.

A bizonyítási eljárás a nehezen mozgó idősebb vádlott meghallgatásával kezdődött, aki a tárgyalásra két mankóval érkezett. Az apa, nyomozati vallomását fenntartva, beismerte a bűnösségét, s elismerte a bűncselekmény elkövetését.

A férfi - a felolvasott vallomása szerint - attól jött indulatba, hogy Prikkelné a kölcsön nem fizetése fejében az N. család ingatlanának elvételével fenyegetődzött, majd "szerencsétlen nyomoréknak" nevezte, s végül pofon akarta vágni. Az apa szerint fia nem bántalmazta a házaspárt, sőt orvost is akart hívni, ő azonban megtiltotta, s ráparancsolt, hogy segítsen a holttesteket a kocsiba tenni.