Leszavazták az újságíró rabosítását védő főügyészt

Vágólapra másolva!
Nem fogadta el a parlament a legfőbb ügyész válaszát, amelyet az okirat-hamisítással meggyanúsított és rabosított riporter ügyében adott. Kovács Tamás szerint muszáj volt eljárás alá vonni a korrupt hivatalnokot lebuktató újságírót is, mert csak így lehetett tisztázni, tette veszélyes-e a társadalomra.
Vágólapra másolva!

Nem fogadta el az Országgyűlés Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszát, amelyet az SZDSZ-es Gusztos Péter interpellációjára adott. A képviselő arról érdeklődött, hogy milyen ügyészi gyakorlat vagy elvek miatt volt szükség Polgár Géza, az RTL Klub riporterének meggyanúsítására és rabosítására, illetve tettét veszélyesnek tartja-e a társadalomra a legfőbb ügyész.

Polgárt azért hallgatták ki gyanúsítottként, illetve vettek tőle ujjlenyomatot és DNS-mintát, mert egy tisztviselő megvesztegetésével jogosulatlanul jutott hozzá egy mozgássérült-igazolványhoz, miközben rejtett kamerás riportot forgatott a mozgássérültek parkolási kártyáival folytatott visszaélésekről. Polgár még a riport megjelenése előtt feljelentést tett a rendőrségen, ahol leadta az igazolványt is.

Kovács Tamás válaszában azt mondta, a büntető törvénykönyv ugyan büntetlenséget biztosít a vesztegetést elkövető, de azt önként feltáró személyeknek, de ez más bűncselekményekre nem vonatkozik. Így formailag a riporter is elkövette - bűnsegédként - a közokirat-hamisítás bűntettét - mondta Kovács, aki szerint ennek veszélyességét csak büntetőeljárásban, a gyanúsított kihallgatásával lehetett eldönteni, ezért javasolta az ügyészség a rendőrségnek, hogy gyanúsítsa meg a riportert. Az eljárást a kihallgatás után megszüntették - mondta a legfőbb ügyész.

Gusztos nem fogadta el a választ, mert szerinte nem volt feltétlenül szükség az újságíró meggyanúsítására ahhoz, hogy érdemi információhoz juthasson az ügyészség és a rendőrség. Kovács válaszát ez után a parlament sem fogadta el: 171 képviselő szavazott igennel, 101 nemmel, 95-en tartózkodtak. Az elnök ezért a témát megtárgyalásra kiadta az alkotmányügyi és igazságügyi bizottságnak.