Bemártotta Zuschlagot a másodrendű vádlott

Vágólapra másolva!
Zuschlag Jánostól kapott utasítást eredeti számlák meghamisítására - állítja Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja. Mint mondta, féltette az állását, ezért segített igazolni az állami pályázaton nyert pénzeket.
Vágólapra másolva!

Lados István másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a Zuschlag-ügy tárgyalása kedden Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Lados a nyomozás során teljes körű vallomást tett, ezért házi őrizetbe került. A bíróság előtt Lados elismerte a hamisításokat, de azt állította, hogy nem anyagi haszonszerzés motiválta, és bűnszervezetben nem vett részt. "Én őszintén megbántam, amit a nyomozás során elmondtam, azt elismerem" - mondta a vádiratban foglalt bűncselekménnyel kapcsolatban.

A múlt héten az első tárgyalási napon a vádiratot ismertették, a keddi, második tárgyalási napon Lados István kihallgatásával folytatódott a per. Lados István a 2002-es országgyűlési választási kampányban a plakátolásban segített, majd egy barátja ajánlotta, hogy segít munkát szerezni egy hivatalban, vagy az MSZP-nél. Az országgyűlési választások után belépett az MSZP zuglói szervezetébe.

Lados István Zuschlag Jánost egy állásinterjú során ismerte meg 2002 decemberében. Miután az Országgyűlés Hivatalában kezdett dolgozni, Lados 2003 májusában került a Képviselői Irodaház 116-os irodájáb,a Zuschlag János és Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselők mellé. "Én az MSZP-be is kérésre léptem be, mert politikai ambícióm nem volt" - mondta Lados a tárgyaláson.

Zuschlag utasítására 2003 nyarán a Balaton felvidéken utazgatott, ahol begyűjtött különböző számlákat, amelyekre azért volt szükség, hogy az eredeti számlák alapján hamis bélyegzőket készítsenek, amikkel később a hamis számlákhoz használtak - állította. Lados szerint Zuschlag Kiskunhalason készíttette a hamis bélyegzőket. A cégközlönyből kimásolt adatokat is felhasználva közel 20 hamis bélyegzőt készíttetett - vallotta Lados, aki a bíró kérdésére válaszolva azt is elmondta: Zuschlag János utasította, hogy a pályázatokon elnyert összegeket a hamis számlákkal kell igazolni.

Lados vallomásában kiemelte, hogy utasítást a hamisításra minden esetben Zuschlag Jánostól kapott, és ezeket kényszerűségből teljesítette, mert féltette állását. Mint mondta, Zuschlag megfenyegette, hogy elveszíti az állását, amikor a hamis számlák gyártását meg akarta tagadni.

Zuschlag Jánost és 15 társát bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással, és más bűncselekményekkel vádolják. Az ügyészség a vádlottak civil szervezeteken keresztül 75 millió forint állami támogatáshoz jutottak jogosulatlanul. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptembere óta előzetes letartóztatásban van.