Sólyom és az Ab elnöke sem megy el a nemzeti csúcsra

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök nem megy el a Gyurcsány Ferenc kormányfő által kezdeményezett nemzeti csúcsra, amit több szempontból sem tart jó ötletnek. Keddig az Alkotmánybíróság elnöke és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök jelezte, hogy nem vesz részt a csúcson. A miniszterelnök szombatra hívta össze a csúcsot, amelyen hatvan egykori és jelenlegi közjogi méltóságnak, szakértőnek kéne dűlőre jutnia a világgazdasági válságra adandó válaszon.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök jordániai látogatása alatt, kedd reggel jelentette be, hogy nem megy el a csúcsra. Döntését azzal indokolta, hogy "a miniszterelnök által összehívott tanácskozás nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik".

Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy nemzeti csúcs összehívását kezdeményezi. A kormányfő azt vetette fel, hogy a nemzeti csúcs tegyen javaslatot az euró bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási rendszer hosszú távú fejlesztéséről

A találkozón a pártok és a kormány mellett a közjogi méltóságok, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek és más szakértők együtt dolgoznák ki a gazdasági válság miatt szükségessé váló lépéseket. A Miniszterelnöki Hivatal 61 meghívót küldött ki a szombati találkozóra, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartanak.

Sólyom: ne mossuk el a felelősséget

"Általában ezekben a válságos időkben azt tartom fontosnak, ha a felelősségeket nagyon tisztán tartjuk" - jelentette ki az államfő, aki szerint egy ilyen formátlan tanácskozás inkább elmossa a felelősségi viszonyokat. "Éppen ezért a felelősségi viszonyok tisztázatlansága miatt, illetőleg a felelősségi viszonyok elmosása miatt, technikai alkalmatlanság miatt, én nem támogatom ezt a testületet, ebben én nem kívánok részt venni" - jelentette ki Sólyom, aki döntéséről hétfőn telefonon tájékoztatta Gyurcsány Ferencet.

Szerinte az is problémákat vethet fel, hogy milyen feladatot bízna a miniszterelnök erre a testületre, amelynek nincsen megfelelő információja, szakértelme, mégis dönteni kellene abban, hogy mikor vezessék be az eurót, milyen legyen a nyugdíjrendszer jövője, a szociális rendszer és az önkormányzati rendszer megreformálása vagy a pártfinanszírozás megoldása. Csupa olyan kérdés, melyben 18 év alatt egyetlen kormány nem tudott igazából cselekedni, csupa olyan kérdés, melyben nem volt egyetértés 18 év alatt - jegyezte meg Sólyom.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ebben a helyzetben hogyan tud segíteni Magyarországnak - reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az államfő bejelentetésére. A kormányfő szerint nem akarják megváltoztatni Magyarország közjogi, államjogi berendezkedését. A nemzeti csúcs nem veszi át sem a parlament, sem a kormány, sem az OÉT feladatát, hanem az összefogás megteremtésére ad lehetőséget azok számára.

Az Ab nem tanácsadó

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke, Paczolay Péter nem vesz részt a nemzeti csúcson, mert az általa irányított testület nem avatkozhat be a végrehajtó hatalomra tartozó politikai kérdések eldöntésébe - közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke. Paczolay korábban rögzített külföldi programja miatt nem tud részt venni a találkozón, valamint azért sem, mert elvi fenntartásai vannak, amelyek lehetetlenné teszik a részvételét. Az Alkotmánybíróság nem tanácsadója, hanem - az alkotmányossági felülvizsgálat keretei között - bírája a jogalkotónak - mondta a sajtófőnök.

Vízgereblyézés

Orbán Viktor Fidesz-elnök a Hír Tv hétfő esti műsorában bejelentette, hogy ott lesz a nemzeti csúcson. "Mindenki elmegy, aki meghívót kapott, én is kaptam" - mondta Orbán. A Fidesz elnöke hozzátette: a kormány a lehető legrosszabb választ akarja adni a pénzügyi válságra, be akarja fagyasztani a béreket, és következésképpen a nyugdíjakat, valamint el akarja halasztani az adócsökkentést, ami nem erősíteni és védeni fogja az országot, hanem tovább fogja gyengíteni. A pártelnök azt mondta, a kormány intézkedési csomagja a 2006 nyarán bevezetett megszorításokra emlékeztet. A volt miniszterelnök azt mondta, azért megy el a nemzeti csúcsra, hogy arra bíztassa a jelenlévőket, ne engedjék, hogy kormány megszorító csomagot vezessen be.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden már azt mondta: a Fidesz értelmetlen PR-ötletnek tartja a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcsot. "Vízgereblyézés fog történni, és ez akkor is értelmetlen, ha nagyon sok ember, okos emberek, hosszú ideig gereblyézik a vizet" - fogalmazott Kósa, aki szerint Sólyom László köztársasági elnöknek igaza van, amikor azt mondja, hogy az állam nem így működik.