Nyilvánosak lehetnek a kormányülések összefoglalói

Vágólapra másolva!
Főszabályként a nyilvánosságnak kell érvényesülnie a kormányülések dokumentálásában is - mondta ki a Fővárosi Bíróság, amely első fokon úgy döntött, a MeH-nek ki kell adnia a TASZ számára a kormányülésekről készült összefoglalókat és azok mellékleteit is. A kormány ugyanakkor jogosan zárja el az ülések hangfelvételeit.
Vágólapra másolva!

Közérdekű adatnak számítanak, ezért a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) ki kell adnia a kormányülésekről készült összefoglalók és azok mellékleteit - döntött kedden a Fővárosi Bíróság abban a perben, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet indított. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet értelmében a kormányülések hangfelvételei továbbra is titkosak maradhatnak.

A TASZ 2008. februárjában fordult közérdekű adatigényléssel a MeH-hez, melyben a 2007-ben tartott kormányülésekről készült összefoglalókat, illetve az egyik, tavaly augusztus 29-i ülés hangfelvételének kiadását kérte. A kérést a MeH államtitokra hivatkozva megtagadta, ezért a TASZ bírósághoz fordult. Az eljárás folyamán a kancellária részben megváltoztatta az álláspontját, és a mellékletek egy jelentős részét önként kiadta.

A Fővárosi Bíróság ítéletében megállapította, hogy az összefoglalók és azok mellékletei közérdekű adatok, amelyek megismerésére minden állampolgár jogosult. Az indoklás szerint a kormány működésének megismeréséhez fűződő közérdek áll szemben az állam érdekével, hogy bizonyos információkat elzárjon a nyilvánosság elöl. Főszabályként azonban a nyilvánosságnak kell érvényesülnie - mondta ki a bíróság, amely szerint nem fogadható el, hogy a kormány egész adathalmazokat államtitokká minősítsen.

A kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény értelmében azonban a kormányülésről készült hangfelvételek - hacsak a miniszterelnök másként nem rendelkezik - nem nyilvánosak. A bíróság ez alapján elutasította a TASZ hangfelvételre vonatkozó kérelmét. A jogvédő szervezet szerdán azt közölte, a rendelkezést alkotmányosan aggályosnak tartják, ezért a közeljövőben az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Saját sikereként értékeli a döntést a kormány is. A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint az elsőfokú ítélet megerősítette a MeH által "a per első tárgyalásától kezdve következetesen képviselt álláspontot", hogy a kért adatok közérdekűek, de vannak köztük minősített, illetve a kormány döntésének megalapozását szolgáló adatokat, amelyeket nem kell kiadni.

A per egy korábbi tárgyalásán a MeH-et képviselő jogtanácsos bemutatta a bíróságnak az összefoglalók minősítő lapjait, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy az összes, 2007-ben készült összefoglalót az arra felhatalmazott szakállamtitkár minősítette államtitokká, 50 évre. A TASZ arra hivatkozott, hogy iratokat nem lehet titokká minősíteni, csak egyes adatokat, illetve gyanúsnak nevezték azt, hogy minden összefoglalót a lehető leghosszabb időre titkosítottak.

Az ülésekről összefoglalónak a törvény értelmében tartalmaznia kell az ülés helyét és idejét, a jelenlévők nevét, a tárgyalt előterjesztések címét, a hozzászólók nevét, szavazás esetén annak tárgyát és eredményét, a testületi döntés lényegét. Szó szerinti nyilatkozatot csak akkor kell rögzíteni, ha azt valaki - például egyet nem értése miatt - külön kéri.