Nem lesz női kvóta a parlamentben

Vágólapra másolva!
Nem kapott elég támogatást hétfőn a parlamentben az a törvényjavaslat, amely előírta volna a pártoknak, hogy listáikon ugyanannyi nő és férfi szerepeljen. A szavazáson megjelent nőszervezetk kifütyülték a tervezetet elutasító képviselőket.
Vágólapra másolva!

Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők javaslata azt célozta volna, hogy a pártlistán szereplő képviselőjelöltek közül "minden esetben a másik nem képviselője kövesse az egyiket, vagyis egy férfi, egy nő" legyen a sorrend. A törvényjavaslat elfogadása esetén az is kötelező lett volna a pártokra, hogy ha egy listás képviselő kiesett volna, akkor egy vele azonos nemű jelöltet kellett volna a helyére delegálni.

A hétfői szavazás során az Országgyűlés végül 132 igen szavazattal, 97 nem és 118 tartózkodás ellenében elutasította a pártlistákról szóló nőikvóta-javaslatot. Igennel szavazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a miniszterek, az ellenzék oldaláról Orbán Viktor, Navracsics Tibor és Pelczné Gáll Ildikó is. Egy másik szavazáson elbukott a kormányt érintő nőikvóta-javaslat is.

A hétfői parlamenti ülésen több nőszervezet képviselője is megjelent, és a döntést füttyszóval, piros lapok felmutatásával kommentálták.

"A szavazás tanulságait érdemes arra használni, hogy más, járhatóbb utakat keresve biztosítsuk a nők arányos részvételét a közéletben, a politikai döntéshozatalban" - mondta Lévai Katalin európai parlamenti képviselő. Lévai bejelentette, hogy Tehetséges Nőket a Politikába néven mozgalmat indít, melynek célja, hogy azok a nők, akik elhivatottságot éreznek a közélet iránt és tehetségesek, megszerezzék a szükséges tapasztalatot és alanyi jogon vehessenek részt a politikában.