Orbán szerint el lehet kergetni a kormányt

Vágólapra másolva!
A Fidesz elnöke szerint, ha a népszavazás sikeres lesz, akkor a népnek joga lesz elkergetni a kormányt, amelynek nem marad más lehetősége, mint hogy fusson. Orbán Viktor az önkormányzati választásokhoz hasonló győzelemnek nevezte azt, hogy az Alkotmánybíróság jóváhagyta a Fidesz három népszavazási kérdését.
Vágólapra másolva!

A népnek joga van elkergetnie a kormányt - e gondolat köré építette fel március 15-i beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Beszédében többször hivatkozott a pártelnök arra az "új többségre", amelyet februári évértékelő beszédében használt először. Orbán ezzel a kifejezéssel arra utalt, hogy szerinte a választók többsége kihátrált a koalíció mögül, a Fidesznek pedig ezeket a csalódott embereket, az új többséget kell megszólítania.

Orbán szerint egyetlen út áll az ellenzék előtt: az "új többségnek" győznie kell a Gyurcsány-kormány képviselőiből álló új arisztokrácia felett. Orbán szerint az "új többség" az elmúlt napokban már második győzelmét aratta. Azon túl, hogy megnyerték az őszi önkormányzati választásokat, győzelemre vitték a népszavazás ügyét is.

Orbán ezzel arra utalt, hogy az Alkotmánybíróság a múlt héten döntött a Fidesz hét népszavazási kérdéséről. A határozat szerint a termőföldről, a gyógyszerárusításról és a kórházakról kezdeményezhet a Fidesz népszavazást, a vizitdíjas és a tandíjas kérdésről pedig újra döntenie kell az OVB-nek.

Orbán szerint azzal, hogy a Fidesz három kérdés kapcsán biztosan megkezdheti a népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtését, visszaszerezték azt a jogot, hogy olyan kérdésekről dönthessenek, amire 2006-ban nem volt lehetőség. Orbán szerint ugyanis a kormány választási programjában nem szerepeltek a megszorítások, így felhatalmazás nélkül kezdett bele a reformokba. Orbán beszédében többször kitért arra, hogy a népnek joga van elkergetni a kormányt, ha az a nép ellen kormányoz, ha az a nép érdekeit veszélyezteti. "Igen, joga van" - ismételte meg újra.

Mivel a népszavazás ügydöntő, így Orbán szerint a kormánynak két lehetősége van: "azt teszi, amit az emberek akarnak, vagy pedig elkergethető lesz." Orbán szerint, ha a kormány elveszti a népszavazást, akkor nem magyarázkodhat, nem hivatkozhat sem az alkotmányra, sem a demokráciára. "Nem marad más lehetősége, mint hogy fusson." - mondta Orbán Viktor.

A politikus beszéde kezdetén a Habsburg birodalom elnyomásával vont párhuzamot. Szerinte az elmúlt évszázadban sem változott a magyar nép szabadságszeretete. "Nem hátrálunk meg a símaszkos rendőrök elől, és nem fogadjuk el az oktrojált alkotmányt" - mondta Orbán. A Fidesz elnöke szerinte egyetlen országot sem lehet büntetetlenül tönkretenni, szerinte felelni kell az eltitkolt adatokért, a polgárok ellen elkövetett vétkekért.