Orbán szerint elbuktak a reformok

Vágólapra másolva!
Továbbra is adócsökkentéssel tenné helyre a gazdaságot Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a reformok megbuktak és mára a társadalom többsége szemben áll a kormánnyal, mert az igazságtalan politikát folytat. A Fidesz vitasorozatának első állomásán az igazságosság volt a téma. A megszólalók lesújtó képet festettek Magyarország állapotáról.
Vágólapra másolva!

A régi, a kormánykoalíciót tavasszal hatalomban tartó többség mára elkopott, és új többség született a kormányzattal szemben - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton a Marczibányi Téri Művelődési Központban, pártja Jövőnk című vitasorozatának első rendezvényén. Orbán szerint ez az új többség nem ideológiai alapú, és a Fidesz nem is akarja egységesíteni, de keresi azokat a pontokat, amelyekben a társadalom többsége egyetért.

A koalíció mögötti többség azért "rozsdásodott el" - véli Orbán - mert a kormány politikája igazságtalan: zűrzavart és káoszt okoz az országban (Orbán szerint a "fő káoszmester" Molnár Lajos egészségügyi miniszter), cinikus értékrombolást folytat, nem hajlandó elszámolni az állami pénzekkel és máris elbukott három reformkísérletet (közigazgatás, árkompenzációk és egészségügy).

Orbán azt mondta, az igazságos politikának a sikert és a szolidaritást egyszerre kell szolgálnia, vagyis nem akadályozhatja - adókkal, monopóliumokkal, államilag támogatott korrupcióval - a sikereseket, de támogatnia kell azokat, akik önerőből nem képesek boldogulni. A Fidesz-elnök szerint Magyarországon adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikára, és család-alapú szociálpolitikára van szükség.

Az adócsökkentés a Fidesz szerint segítené a vállalkozásokat, helyrebillentené a gazdaságot, növelné a foglalkoztatottságot, így hosszabb távon is finanszírozható maradna a nyugdíjrendszer. Ezzel a módszerrel állítólag el lehetne kerülni a nyugdíjkorhatár emelését, amit Orbán szerint hamarosan be fog jelenteni a kormány.

A szociálpolitikáról a pártelnök azt mondta, Magyarországon, ahol a gazdaság jelentős része a "szürke zónában áll", nem lehetséges a rászorultsági elv alkalmazása, hiszen előfordul, hogy milliárdosok is jogosultak gázár-támogatásra. Orbán szerint csak a család-alapú szociálpolitika lehet igazságos, amely elismeri a gyermeknevelés költségeit. Erre azért van szükség, mert - idézte Orbán Andorka Rudolfot - "a gyermek közjószág", vagyis a teljes társadalom számára jelent értéket.

Politikai program születik

"Vannak olyan politikai erők és személyiségek, akik igyekeznek kiszorítani minket a demokratikus közéletből" - magyarázta a vitasorozat szükségességét Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Azt mondta, a sorozat célja, hogy négy témában - igazságosság, életminőség, közszolgáltatások és versenyképesség - a Fidesz és szövetségesei felmutathassák álláspontjukat, ezzel is jelezve, készek a vitára.

Fotó: Szabó Pál

Az áprilisig tartó vitában - amely során havonta tartanak a szombatihoz hasonló összegzést - egy olyan iratot állítanak össze, amely a Fidesz májusi kongresszusának háttéranyagaként egy új politikai program alapja lehet. Navracsics azt mondta, az hasonló utoljára tíz éve készült - A polgári Magyarországért címmel - amikor még a Fidesz viszonylag homogén szervezet volt. Ma azonban - véli a frakcióvezető - az ország legnagyobb pártjává vált, ezért kell újragondolni a programot.

Igazságtalan Magyarország

Latin-amerikai társadalmi modell fenyeget Magyarországon - mondta az igazságosság témakörének egyik felelőse, Soltész Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő. Szerinte a kormánypártok ugyan sokat beszélnek az igazságosságról, de ennek címén csak vizitdíjat vezetnek be, kórházakat zárnak be és megemelik az energiaárakat. Soltész azt mondta, ők nem egyenlősdit szeretnének, hanem egyenlő esélyeket.

Vukovics Gabriella statisztikus-demográfus szerint a legnagyobb bajt az okozza Magyarországon, hogy 100 emberből csak 39 dolgozik. Ráadásul óriási területi különbségek léteznek: vannak olyan térségek ahol tejesen reménytelen munkát vállalni. Még Budapest kerületei közt is jelentős eltérések vannak: egy férfi várható élettartama például a II. kerületben több mint 8 évvel hosszabb, mint a VIII. kerületben.

Videó-bejátszásokban mondta el véleményét az igazságosságról több ismert személyiség is. Jókai Anna, Kondor Katalin, Fábry Sándor, Morvai Krisztina egyaránt arról beszélt, hogy a rendszerváltás hiányosan sikerült és mélységesen igazságtalan berendezkedést hozott létre. Hankiss Elemér szociológus szerint ezen csak egy módon lehetne változtatni: új reformkori szellemre lenne szükség.