Vágólapra másolva!
Leállíttatta a terézvárosi önkormányzat a Nagymező utcai mélygarázs építését, miután az ott lakók tüntettek ellene, és petícióban és ügyészségi beadványban is megtámadták az építési engedélyt. Szerintük nem szabad kivágni az utca védett platánfáit. A lakók amiatt is panaszkodnak, hogy nem tudtak az építési engedély kiadásáról, így nem is tudtak fellebbezni ellene. Az önkormányzat szerint viszont tudtak róla, és tavaly már sikertelenül fellebbeztek az ügyben.
Vágólapra másolva!

Szombaton tüntetést szerveztek a Nagymező utcában lakók, és melléjük állt a Védegylet és a Levegő Munkacsoport is. A tiltakozást amiatt tartották, hogy a terézvárosi önkormányzat - a tüntetők szerint a lakók háta mögött - megadta az építési engedélyt egy hatszintes mélygarázs építésére az utcában, amely azzal jár, hogy kivágják a Nagymező utcai védett platánsor egy részét.

A lakók egyesületet is alakítottak (Összefogás a Nagymező Utcáért Érdekvédő Egyesület), az ügyészséghez fordultak az építési engedély megsemmisítését kérve, és petíciót is benyújtottak a kerületi jegyzőnek, hogy állítsa le az építkezést. A mélygarázs építése jelenleg még ott tart, hogy kitettek "megállni tilos" táblákat és konténereket a munkások számára, és felbontották a díszburkolatot egy darabon a Nagymező utcában.

Az ügyészségen az építési engedély ellen egy sor kifogást emeltek a lakók és a civil szervezetek. Ezek között például az szerepel, hogy elmaradt a környéki épületek állagfelmérése, nem voltak mélyfúrások és geológiai vizsgálat sem. Emellett azt állítják: több határozatot is hozott korábban arról az önkormányzat, hogy mindenáron meg kell óvni az utcában álló fákat.

A lakók egyesülete szerint az önkormányzat nem értesítette őket arról, mi készül - az építési engedély már februárban hatályba lépett, de ez ellen csak tizenöt napon belül lehetett volna fellebbezni. Erről tehát lecsúsztak, hiszen csak a közelmúltban értesültek a történtekről. Bár a közös képviselők kaptak értesítést az önkormányzattól a mélygarázs tervéről, nem adták tovább a lakóknak - panaszolta Hantos Enikő, az egyesület elnöke. Hantos az [origo]-nak azt mondta, nem szeretné a közös képviselőkön számon kérni mindezt, de szerinte nem lehetett véletlen.

Az ügyészség gyorsított eljárásban tárgyalja a beadványt, addig is a polgármester azt kérte a mélygarázs építőjétől, álljanak le a munkák - tudtuk meg a terézvárosi önkormányzat sajtófőnökétől, Szilágyi Erikától.

Az építő az önkormányzat szerint azért kapta meg annak idején az építési engedélyt, mert minden szükséges papírt beszerzett hozzá. Ezek között volt a fakivágási engedély is, melyet egyébként a főpolgármesteri hivatal hagyott jóvá azzal a kikötéssel, hogy a kivágott fákat utóbb pótolják. A tiltakozó lakók ügyészségi beadványát ezen túl nem kommentálta a sajtófőnök, mert szerinte a kifogások mind az építési engedélyre vonatkoznak, amiről most már az ügyészségnek kell döntenie.

A lakók értesítéséről más a véleménye a terézvárosi önkormányzatnak, mint a Nagymező utcaiaknak. Szilágyi Erika szerint már 2005-ben értesítették a lakókat - vagyis a közös képviselőket - a mélygarázs ügyéről és a készülő építési engedélyről. Akkor ráadásul fellebbezést is benyújtott két közös képviselő, valamint Hantos Enikő, aki azóta az egyesület elnöke. A fellebbezést akkor elutasították, és életbe lépett az építési engedély.

Hantos Enikő, amikor erről kérdeztük, azt mondta: annak idején is csak véletlenül értesült az ügyről, kapkodva beadta a fellebbezést egy társasház lakóival együtt, amit aztán elutasítottak. Mindez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy az utcában lakók tudtak volna minderről, hiszen a közös képviselők ekkor sem adták tovább az információkat.