Feltámasztanák a kormányellenes tüntetést

Vágólapra másolva!
Mintegy 300 emberből álló menet tüntetett szombaton Árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal a főváros több pontján áthaladva. A "rendszerváltó felvonulók" Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását és a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontását követelték. A szónokok többek között szót ejtettek a Hit Gyülekezete fegyveres zsoldosairól és görénynek nevezték a budapesti rendőrfőkapitányt.
Vágólapra másolva!

A "feltámadás" jelszóval indult menet célja, hogy új parlamenti választást követeljenek és összefogják a magyar érzelmű embereket, a társadalmat. A "maffiakormány leváltására" akarják felhívni a figyelmet - mondta Fáber Károly, a demonstráció főszervezője. Felhívásukban "Vörösmarty téri forradalmi szervezetnek" nevezték magukat a tüntetés szervezői, akik bejelentették a BRFK-nak a felvonulást.

A mintegy 150 fős csoporthoz a Szabadság téren és a Batthyány-örökmécsesnél, majd a rendőrség igazgatási központjánál csatlakoztak a nap folyamán további tüntetők.

Budapest rendőrfőkapitányát bíróság elé kell állítani az október 23-án és az azt megelőzően történt rendőri intézkedések miatt - mondta Gonda László, a Kossuth téri tüntetések volt szervezője a rendőrség Teve utcai székházánál.

Gonda László a "rendszerváltó felvonulás" egyik állomásánál egy autó tetejéről azt hangoztatta: a Hit Gyülekezete fegyveres zsoldosokat nevel, akik készen állnak a rendőrökkel együtt verni a tüntetőket. A Batthyány-örökmécsestől a rendőrség igazgatási központja elé vonuló mintegy 300 ember a kormány távozását követelte és "Ébresztő!" "ÁVH", illetve "Le a rendőrállammal!", "Vesszen Görény!" szavakat skandálta.

A rendőrpalotánál a rendezvényt fél tucat kutyás rendőr, négy csapatszállító teherautónyi egyenruhás és egy vízágyú biztosította. Néhány tüntető provokálta a kutyás rendőröket, "Rohadt zsidók"-nak és "Bérgyilkosok"-nak nevezve őket. Tucatnyi, szkinhed kinézetű, azaz bőrfejű és fekete ruhás fiatal is feltűnt a tüntetők között.

Késő délután a Batthyány térre vonultak és tüntetésük itteni állomásán is Gyurcsány Ferenc és kormánya, valamint a budapesti rendőrfőkapitányt Pro Urbe-díjban részesítő Demszky Gábor távozását követelték a "rendszerváltó" demonstrálók.

Este nyolc óra után, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt ért véget az úgynevezett "rendszerváltó felvonulás".

[origo]/MTI