Félmilliót fizet a BRFK az ácsorgásért bevitt férfinak

Vágólapra másolva!
Ismét kártérítést kell fizetnie a rendőrségnek, mert törvénytelenül őrizetbe vett egy férfit. Még 2003-ban F. László éppen a csepeli kórház bezárása ellen tiltakozók felvonulását nézte, amikor a rendőrök rendzavarás miatt előállították. A bíróság csütörtökön félmillió forintos kártérítésre kötelezte a BRFK-t.
Vágólapra másolva!

Becsületsértés miatt kártérítést kell fizetnie a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, mert egy békés tüntetésen törvénytelenül vett őrizetbe egy férfit - derül ki a Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleményéből. A rendőrök fellépése miatt a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön - megváltoztatva az első fokon eljáró bíróság ítéletét - F. László javára döntött. Így a rendőrséget a bíróság 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte.

Az eset még 2003 októberében történt, amikor a csepeli kórház bezárása ellen tiltakozók egy békés demonstrációt szerveztek a csepeli Kvassay-hídnál. A rendőrség is megjelent a helyszínen, és tíz személyt rendzavarás miatt őrizetbe vett, majd gyorsított eljárással bíróság elé állított.

F. László esetében az ítélőtábla döntése szerint nem volt indokolt a rendőrök fellépése, mert semmi törvénybe ütközőt nem tett. Sőt még csak nem is tartozott a tüntetők közé, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleménye szerint mindössze a közelben, vagyis közterületen nézelődött egy magyar zászló közelében.

A jogvédő szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az ítélet a sokadik elvi jelentőségű bírósági döntés, amely jogellenesnek találta a BRFK intézkedését valamelyik szabadságjog korlátozása miatt. Legutóbb szeptemberben a Fővárosi Ítélőtábla döntött úgy, hogy négy férfivel szemben a rendőrök törvénytelenül léptek fel. Akkor a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak két- és félmillió forint és kamatainak megfelelő kártérítés kellett fizetnie az előállított személyeknek.