Áldozatnak érzi magát a beperelt egyházi vezető

Vágólapra másolva!
Frenkl Róbert, az evangélikus egyház felügyelője pénteken kijelentette: áldozatnak érzi magát abban a próbaperben, amelyet az [origo] kezdeményezett azért, hogy kiderüljön: a legfőbb egyházak vezetői közszereplők vagy sem. Ha azok, vagyis befolyásolhatják az emberek politikai véleményét, akkor nyilvánossá kell tenni a rájuk vonatkozó levéltári adatokat. Ezekből pedig derülhetne, hogy együttműködtek-e az előző rendszer állambiztonsági szerveivel.
Vágólapra másolva!

Folytatódott az a próbaper, amellyel az [origo] azt szeretné elérni, hogy bírósági döntés tegye egyértelművé: közszereplőnek minősülnek-e az egyházi vezetők vagy sem. Az evangélikus egyház vezetőjének kivételével a beperelt vallási tisztségviselők nem jelentek meg. Képviselőik ismertették álláspontjukat, miszerint nem közszereplők, mert feladatszerűen nem formálják az emberek politikai véleményét, nézeteit. Az [origo] ezt azzal próbálta cáfolni, hogy a közelmúltból olyan példákat sorakoztatott fel, amikor a három történelmi egyház - tisztségviselőin keresztül - befolyásolta politikai kérdésekben az állampolgárokat.

A következő tárgyalás jövő év januárjában lesz, így tovább húzódik a 2005 őszén indult ügy. Az egyházi vezetők ekkor tettek olyan nyilatkozatot, hogy nem tekintik magukat közszereplőnek. Ezzel megakadályozták, hogy nyilvánossá váljanak a rájuk vonatkozó levéltári iratok, pedig ezekből megállapítható lenne esetleges titkosszolgálati múltjuk. A jogszabályok szerint ugyanis, ha valaki kijelenti, hogy nem közszereplő, akkor a levéltár nem adhat ki róla adatokat.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia részéről Seregély István elnök, Bosák Nándor alelnök és dr. Veres András titkár, valamint dr. Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője nyilatkozott úgy, hogy - tisztsége ellenére - nem tartja magát közszereplőnek. Ezzel ellentétben a református egyház vezetője, Bölcskei Gusztáv - közszereplőnek tartva magát - lehetővé tette adatainak megismerését, amelyek alapján ki is derült, hogy nem működött együtt a pártállami rendszer állambiztonsági szerveivel.

Áldozat, nem közszereplő

A perbe vont egyházi vezetők eddig egyetlen alkalommal sem jelentek meg a bíróság előtt, ügyvédeik képviselték álláspontjukat. A pénteki tárgyaláson viszont részt vett közülük Frenkl Róbert, az evangélikus egyház felügyelője. A bíróság előtt megismételte, hogy nem tartja magát közszereplőnek, és a próbaper áldozatának érzi magát.

Mint fogalmazott, reméli ugyan, hogy hatással van másokra, de nem illik rá az a definíció, amellyel a törvény leírja, ki a közszereplő, ugyanis nem feladata a politikai közvélemény formálása. Az [origo] képviselője reagálásában idézte Frenkl Róbert egyik korábbi írását, amelyet "Egyház és politika" címmel publikált. Ebben arról ír az evangélikus vezető, hogy az egyház politizál, illetve nem kerülheti meg politikai szerepét.

2005 októberében az Alkotmánybíróság kihirdetése előtt megsemmisítette az Országgyűlés által elfogadott ügynöktörvényt, amely nyilvánossá tette volna az előző rendszer ügynökeinek, titkosszolgálattal együttműködő személyek adatait. A törvényt megsemmisítő alkotmánybírósági döntés miatt így továbbra is csak a közszereplők adatai ismerhetők meg. Az érintett így egyetlen, közszereplői minőségét tagadó nyilatkozattal lehetetlenné teheti múltjának megismerését.

Gergely Zsófia