Behívta a kórházigazgatókat Molnár

Vágólapra másolva!
A kórházi ágyak tervezett csökkentéséről egyeztet csütörtökön az egészségügyi tárca a kórházak vezetőivel. A több ezer kórházi ágy megszüntetését a tárca azzal indokolja, hogy a kórházak több beteget a nagyobb bevétel érdekében kezelnek fekvőbetegként.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium egyeztetésre hívta csütörtökön a kórházak főigazgatóit - közölte az [origo]-val több fővárosi kórház. Az egészségügyi tárca sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták: a minisztérium az egészségügyi reform újabb lépéséről, a kórházak átalakításáról tárgyal az intézmények vezetőivel. A valószínűleg kórházi ágyak csökkentésével járó tervezet, a korábbi tervek szerint szerdán került volna a kormány elé, erre azonban végül mégsem került sor.

Sajtóértesülések szerint a kormány a jelenlegi 60 245 aktív kórházi ágyból 7-9 ezret akar megszüntetni. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint 10 ezer aktív ágy megszüntetésével közel 20 milliárd forintot lehetne spórolni. Az egészségügyi tárca ezt azzal indokolja, hogy a kórházak több olyan beteget, akit el lehetne látni a járóbetegként, a nagyobb bevétel érdekében fekvőbetegként kezelik. A tárca ígéretei szerint a reform révén olyan kórházi rendszer jön létre, amelyben minden beteg, a betegségének leginkább megfelelő helyen kap ellátást.

Repa Imre, az államreform bizottság egészségügyért felelős tagja korábban az [origo]-nak azt mondta, a kormány tervei között szerepel az is, hogy teljesen átszabnák a jelenlegi kórházi struktúrákat. Eszerint az országban 25-30 olyan súlyponti kórház lenne, ami 24 órában képes ellátni a sürgősségi, gyermekgyógyászati, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A többi kórház feladata pedig az adott kistérségi terület ellátása lenne.