Vágólapra másolva!
Elfogadta a parlament a felsőoktatási törvény módosítását, amelyre az Alkotmánybíróság kifogása miatt volt szükség. Így elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy bevezessék a tandíjat.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását. A jogszabályról azért kellett újra dönteni, mert a júliusban elfogadott jogszabályt az Alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította, a köztársasági elnök pedig visszaküldte a Háznak. A jelenlegi módosítást 189 igen, 122 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A kormánypártok egyégesen támogatták, az ellenzékiek pedig elutasították a törvénymódosítást.

Az Alkotmánybíróság a felsőoktatási intézmény gazdasági tanácsának feladatkörét érintő részt találta alkotmányellenesnek. A testület szerint ugyanis a gazdasági tanács számára a szenátusi döntéshozatal rektori kezdeményezéséhez biztosított előzetes egyetértési jog alkalmas arra, hogy a felsőoktatási önkormányzati intézmények működését, az autonóm döntéshozatalt megakadályozza. A mostani szabályozás ezt a passzust elhagyni javasolta a törvényből, a jogszabályt ennek megfelelően módosították a képviselők. A változtatással az Országgyűlés alkotmányügyi, emberi jogi, költségvetési, valamint oktatási bizottsága is egyetértett.

Mindez azt jelenti, hogy elhárult az utolsó akadály a tandíj bevezetése elől, amit egyébként az Alkotmánybíróság sem kifogásolt. A hallgatói önkormányzatok országos szervezete ugyanakkor továbbra is elutasítja, és október 19-ére demonstrációt hirdetett.