Félnek a Várhegy lakói a diáktüntetéstől

Vágólapra másolva!
Nem örülnek a budai Várhegyen élők, hogy a diákok az itt található Dísz téren fognak tüntetni a tandíj ellen. A helyiek civil szervezete ezért kedden nyílt levélben tiltakozott a hallgatói önkormányzatnál a demonstráció ellen. Az eredeti helyszínről, a Kossuth térről már kiszorult diákszervezet azt ígéri, nem fogják zavarni a helyi lakosok nyugalmát.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult a budai Várhegy lakosainak egyesülete a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájához, így tiltakozva az ellen, hogy a diákszervezet a Várban található Dísz téren akarja megtartani a tandíjellenes tüntetést október 19-én. A Vári Lakosok Egyesülete kedden nyilvánosságra hozott levelében azt kifogásolja, hogy a demonstrációhoz lefoglalt téren lakóházak, óvoda és más közintézmények is vannak, az itt élő és dolgozó emberek nyugalmát zavarják a diáktüntetés résztvevői.

A civil szervezet azt is felrótta a HÖOK-nak, hogy előzetesen nem egyeztettek velük, illetve a helyi lakók képviselőivel. Bulyovszky Tamás, az egyesület elnöke a levélben utal arra, hogy a budai Várhegyen lakók már több alkalommal - így például az önkormányzati választások előtt is - kifejezték ellenérzésüket a különböző, közvetlen lakókörnyezetükben tartott demonstrációk ellen. A hallgatói szervezettől azt is kérték, indokolják meg, miért épp a Dísz téren szervezik a tandíjellenes megmozdulást, mikor ez semmilyen összefüggésben nem áll a Várral.

Többek között ezekről az indokokról is válaszlevélben tájékoztatta a HÖOK a lakosok egyesületét. Ebben a hallgatói szervezet elnöke, Ekler Gergely azt írta: azért választották helyszínként a budai Várat, mert "meglehetős távolságra van tüntetésük eredeti helyszínétől, a Kossuth tértől", mégis jól megközelíthető, ráadásul a rendőrséggel is egyeztették a választásukat. Másrészt a Vár szimbolikus többletjelentéssel bír, mint megfogalmazza, "egy modern, a tudásra épülő társadalom számára a felsőoktatás olyan stratégiai fontossággal bír, mint egy vár a lovagkorban".

A szervezet bízik abban, hogy a tüntetés résztvevőinek magatartása bebizonyítja majd a helyi lakóknak, hogy a félelmeik alaptalanok voltak. A válaszlevélben azt ígérték, hogy a Dísz téren található hivatalok és intézmények működését és az itt élők nyugalmát a rendőrséggel közösen biztosítani fogják.