Vágólapra másolva!
Főként a hazudozós beszédről kérdezték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a CNN-nek adott interjújában. Gyurcsány az ismerős érveléssel próbálkozott, de jobban megszorongatták, mint ahogy azt itthon megszokhatta.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc a CNN riporterének, Nick Robertsonnak adott interjút, amelyet csütörtökön adott le a HírTV, és a szöveg fordítását is közölte honlapján. A riporter elsősorban azt firtatta, hogy a kiszivárgott balatonőszödi felvételen kiderült, Gyurcsány és kormánya hazudott annak érdekében, hogy megnyerjék a választásokat.

A miniszterelnök ugyanazt az érvelést használta, mint a magyar sajtónak adott interjúiban, vagyis azt hangoztatta, hogy ő az elmúlt tizenhat év hazugságairól beszélt. Ahhoz ugyanakkor nem nagyon szokhatott hozzá, hogy - mint az az angolszász újságírásban megszokott - a riporter akár többször is felteszi ugyanazt a kérdést, ha úgy érzi, nem kapott rá megfelelő választ.

Azt a kérdést például, elfogadható-e, hogy ő hazudott, háromszor tette fel Robertson Gyurcsánynak. A miniszterelnök ugyanis nem volt hajlandó igennel, vagy nemmel válaszolni, helyette azt hajtogatta, hogy ez sokkal bonyolultabb kérdés. Végül azzal magyarázkodott, hogy a privát meggyőzésénél az emberek hajlamosak leegyszerűsíteni a tényeket, és erős hangsúlyokat használnak.

A riporter azt is megkérdezte, miért kellene most bárkinek is hinnie neki, mire Gyurcsány azt válaszolta, azért, mert sokan hiszik, hogy ő az egyetlen, aki végig tudja vinni a reformokat. (Az [origo] is feltette neki a kérdést még vasárnap, hogy honnan lehet tudni, most igazat mond, de csak annyit válaszolt: meg fogják látni.)