Vágólapra másolva!
Megemelnék a tanárok kötelező óraszámát, a bérek egy részét pedig a munka minőségétől függően fizetnék - egyebek mellett ez is szerepel a hamarosan felálló új kormány tervei között, amelyekről a Népszabadság számolt be. Az Oktatási Minisztérium nem nyilatkozik, az [origo] értesülései szerint ugyanakkor valóban ilyen tervei vannak a kormánynak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja az óraszám emelését, az egyik budapesti gimnázium igazgatója pedig úgy reagált, csak az mondja a tanárokra, hogy nem dolgoznak eleget, aki még soha nem próbálta ezt a munkát.
Vágólapra másolva!

Két éven belül a jelenlegi húszról huszonnégyre nőhet a pedagógusok heti óraszáma - a Népszabadság információi szerint ezt is tartalmazza az MSZP és az SZDSZ által elfogadott oktatási programcsomag. Az [origo] értesülései szerint a kedden közölt lapinformációk egybevágnak a tárca elképzeléseivel. Megkeresésünkre az Oktatási Minisztérium sajtóirodáján azt mondták, hogy amíg nincs végleges kormányprogram, addig nem tudnak nyilatkozni az oktatással kapcsolatos változtatásokról.

A kiszivárgott információk szerint a kötelező órászám emelése két lépésben történne, és az intézmény fenntartójának döntésétől függne. A következő tanévtől a jelenlegi heti húsz kötelező tanítási óra mellett az iskola igazgatója további két, nem tanítási óra ledolgozására kötelezheti pedagógusait, például a felzárkóztató foglalkozások keretében. Jövő szeptembertől a munkáltató emellett további heti két tanórát is előírhat tanárainak. Az óraszámemelésnek a Népszabadság szerint akár tízezer fős létszámleépítés is lehet a következménye.

A koalíció által elfogadott oktatási program szerint a jövőben a munkáltatónak a nem pedagógiai munkát végzőket nem lesz kötelező közalkalmazottként foglalkoztatnia. Az oktatási kormányzat e lépéstől ésszerűbb munkaszervezést vár. Jelenleg a pedagógusokat ugyanis jelentősen terhelik például az adminisztrációs munkák: ezekre a feladatokra ezentúl olcsóbb munkaerőt - nem közalkalmazottat - lehet majd fölvenni.

A fenti lépéseket információink szerint differenciált béremelési rendszer követi: a koalíció elfogadta ugyanis, hogy a jövőben a béremeléseknek csak a felét lesz majd kötelező egyenlő arányban szétosztani a pedagógusok között. A fennmaradó 50 százalékot differenciáltan, a munkájuk minőségétől függően kapnák meg a tanárok.

Dupla büntetés lenne az óraszámemelés

"A tanároknak a kötelező óráik mellett egy sor más feladatuk van" - mondta az [origo]-nak Lami Pál, a fővárosi Németh László Gimnázium igazgatója, aki szerint ezt tulajdonképpen a törvény is elismeri, hiszen a jelenlegi 20 kötelező óraszámot a pedagógusok 40 órás munkahetének részeként határozza meg. "A tanárok a tanórákon kívül is dolgoznak, például otthon, ahol készülnek az órákra, dolgozatot javítanak, vagy részt vesznek iskolai programokon, orvoshoz, színházba kísérik a diákokat. Tehát tulajdonképpen a 20 óra mellett még egyszer ennyi időben látnak el más feladatokat" - magyarázza az igazgató.

"Ha 24-re emelnék a kötelező óraszámot, egyszerű matematikai számítással kijön, hogy gyakorlatilag minden 5. tanárt el kellene bocsátani" - vélte az igazgató. "Ráadásul a legtöbb pedagógus anyagi okokból kénytelen további munkákat vállalni, sokan korrepetálnak diákokat, vagy emelt szintű érettségi javítást vállalnak közülük. Ha több az óra, ez is nehezebbé válik, pedig gondolom, fizetésemeléssel nem fog járni a kötelező heti órászám felduzzasztása. Tehát ez a lépés duplán is büntetné a kollégákat" - tette hozzá Lami Pál, aki szerint csak az mondja a tanárokra, hogy nem dolgoznak eleget, aki még soha nem próbálta ezt a munkát.

Az egyik szakszervezet tiltakozik

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a jelenlegi helyzetben elfogadhatatlannak tartja a tanárok kötelező óraszámának emelését. A PDSZ-nek az az álláspontja, hogy a közoktatásban dolgozók tudását, készségeit a rendszeren belül kell tartani, ennek ellenkezője ugyanis az oktatás minőségének gyors romlását idézi elő - közölte Kerpen Gábor elnök kedden.

A szakszervezeti vezető elmondta: a PDSZ a Közoktatáspolitikai Tanács keddi ülésén hivatalos választ vár ezekről a kérdésekről az oktatási tárcától. Emellett a szakszervezet reprezentatív felmérést készít a közeljövőben a pedagógusok heti munkaidejük alatt elvégzett feladatairól. "Nem igaz, hogy a pedagógusok nem dolgoznak heti negyven órát" - hangsúlyozta az érdekvédő. Kerpen szerint a legutóbbi oktatáspolitikai elképzelések - például az integrált oktatás - az intézményekben többletfeladatokkal járnak, amelyek személyi, tárgyi és anyagi feltételeit biztosítani kell.

MTI/[origo]