Gyurcsány nyugalmat akar Magyar helyett

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc megerősítette, szerinte itt az ideje, hogy egy szocialista politikust nevezzenek ki az oktatásügyi miniszter posztjára. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje közölte, "nagyon sok jó" és "nagyon sok vitatható" dolog történt az SZDSZ-es Magyar Bálint minisztersége alatt, és szerinte most már ideje lenne egy kis nyugalomnak.
Vágólapra másolva!

"Itt az ideje annak, hogy a szocialisták megmutassák, mit tudnak tenni a magyar oktatásügyben" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden, a TV2 Mokka című műsorában. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy miután már két kormányzati ciklusban liberális miniszter volt, itt az ideje, hogy a szocialisták is bizonyíthassanak.

Gyurcsány szerint az oktatásügyben "nagyon sok jó" és "nagyon sok vitatható" dolog történt az elmúlt időszakban. "Kétlelkű (...) a szakma egésze is e tekintetben: látja Magyar Bálint hihetetlen reformer elkötelezettségét (...), de az is igaz, hogy van egyfajta nyugtalanság a magyar oktatás (...) világában" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: "egy kis nyugalom most már nagyon jó lenne".

Gyurcsány az Orbán Viktorral folytatott tévévitában beszélt először arról, egyre inkább úgy látja, hogy az Oktatási Minisztérium élére szocialista politikus kell. Magyar Bálint ezután azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy a felvetés valószínűleg a voksokért folyó, egyre kiélezettebb küzdelemnek tudható be. Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével együtt azt mondta: korai még a következő kormány minisztereiről beszélni.

Az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor Gyurcsány mostani nyilatkozatára is hasonlóan reagált. Azt mondta, ha az MSZP és az SZDSZ megnyeri a választást, akkor előbb a programokról és a kormányzás elveiről kell megegyezni. Mint fogalmazott, minden személyi kérdés csak ezután következhet, ahogy koalíciós megállapodás fogja rögzíteni azt is, hogy az egyes kormányzó pártok melyik tárcát irányítják.

Az SZDSZ és az MSZP oktatási programja között valóban vannak különbségek. Míg például a szocialisták azt mondják, fontos, hogy minden településen megmaradjon az általános iskola első 4 osztálya, a liberálisok nem értenek egyet ezzel. Az SZDSZ szerint, ha minőségi oktatást akar az ország, akkor nem lehet mindenhol fenntartani az alsó tagozatot. "Az, hogy hol és milyen iskola működjön, szakmai kérdés, melynek három feltétele van: a megfelelő gyereklétszám, a felkészült pedagógusok és a megfelelő infrastruktúra" - válaszolták a liberálisok az [origo] körkérdésére.

[origo]/MTI