Gyurcsány diadaláról írnak külföldön

Vágólapra másolva!
Több külföldi hírügynökség Gyurcsány Ferenc személyes diadalaként értékeli a választási eredményt, és abban is egyetértenek, hogy az új kormánynak most már mindenképpen hozzá kell kezdenie az elemzők által súlyosnak tartott költségvetési helyzet rendbetételéhez. A Financial Times ír arról is, hogy az újabb vereség után meginoghat Orbán posztja.
Vágólapra másolva!

A magyarországi választások eredménye illeszkedik az Európai Unión belüli baloldali térnyerés folyamatába, de a régi-új magyar kormánytól a piac gyors lépéseket vár a költségvetés rendbetételére - írták a hétfői brit lapok.

A liberális The Independent "elkeseredett ütésváltásokkal" jellemzi a választási kampányt, és megemlíti, hogy az MSZP és a Fidesz "törvénysértő, vagy ízléstelen módszerek" alkalmazásával vádolta egymást.

A hétfői Financial Times Gyurcsány Ferenc "kényelmes választási győzelméről" ír, de megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnöknek "nem lesz sok ideje ezt a győzelmet ízlelgetni", mert jelentős nyomás nehezedik rá a költségvetési reformok végett. A lap szerint a költségvetési deficit az idén "könnyen" 8 százalékig emelkedhet, ami az EU-bizottságban és a befektetői körben egyaránt "riadalmat kelt".

Az FT szerint a piaci elemzők zöme elérhetetlennek tartja az euró bevezetésére kitűzött 2010-es céldátumot, és azonnali lépésekre van szükség, hogy a forint védhető legyen, és az ország ráálljon a 2012-es euróbevezetéshez szükséges pályára. A lap szerint a deficit határozott kezelése és - az októberi önkormányzati választások előtt - a választók elidegenítésének kockázata között kell egyensúlyoznia a kormánynak.

A brit üzleti lap cikke szerint Gyurcsány Ferenc már hétfőn reagálni fog a költségvetési szigorításra vonatkozó felszólításokkal. Egyensúlyoznia kell ugyanakkor a hiány visszaszorítása és aközött, hogy ne idegenítse el magától a választókat az októberi önkormányzati választások előtt - fogalmaz a tudósító, hozzátéve, hogy a koalíció meggyőző eredménye ugyanakkor megnyugtathatja azokat, akik a költekezés visszafogására és az állami szektor alapvető reformjára szólítanak fel. A jobboldal számára eközben az önvizsgálat ideje jött el, miután sorozatban kétszer elveszítette a választásokat - jegyzi meg az újságíró, aki szerint akár Orbán Viktor pozíciója is megkérdőjeleződhet.

Jó gazdasági eredmények

A La Libre Belgique című belga lap a jó gazdasági eredményeket - a hét százalékra leszorított munkanélküliséget és a 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedést - tartja az MSZP-siker egyik okának. A középtől jobbra állónak tekinthető lap szerint Gyurcsány nyugodt szakavatottsága, illetve szociális liberalizmusa segített a kártyák sikeres keverésében.

A lap szerint Orbán Viktort illetően negatív hatása volt annak, hogy esetenként Silvio Berlusconi távozó olasz kormányfőhöz hasonlították - írja a lap budapesti tudósítója. "Eredetileg Orbán és a Fidesz testesítette meg az újszerűséget, de a válságok és a korrupciós ügyek a 2000-es évek elején arra késztették az MSZP-t, hogy új generációt állítson előtérbe" - idézett egy megfigyelőt a lap. "Az MSZP mai vezetőinek és képviselőjelöltjeinek jelentős része negyvenes éveiben jár, pragmatikus és nyitott a világra. Orbán megpróbálta továbbfejleszteni pártját, maradva a szociális konzervativizmus mellett, de ezt a helyet más, kicsiny jobboldali erők már elfoglalták."

Történelmi siker

Több szempontból is történelminek nevezte a magyar szociálliberális koalíció sikerét, azon belül is a Gyurcsány Ferenccel kivívott MSZP-győzelmet a 2006-os országgyűlési választásokon a Deutschlandfunk német közszolgálati rádióadó. Nem csak ez az első győzelem Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta, a magyar választók többsége hatalmon lévő kormányt is először erősített meg pozíciójában a rendszerváltás óta. A rádió idézte Gyurcsány beszédének azt a részét, ahol a felelősségről és a feladatokról beszélt, a tudósító az egészségügy és a közigazgatás reformját, valamint az euró bevezetése érdekében a kemény takarékossági kurzust említette megoldandó feladatokként.

A Deutschlandfunk szerint Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz-MPSZ elnöke "szokatlanul gyorsan", már két órával az urnák lezárása után beismerte vereségét. "Orbán a választási kampány idején vissza-visszatérően bírálta a kormánykoalíció hibáit, anélkül, hogy meggyőző koncepciót ajánlott volna" - jelentette a rádió tudósítója Budapestről.