Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára Varsóban

Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban.
Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban.
Fotó: Amb. Yacov Livne
Vágólapra másolva!
Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.
Vágólapra másolva!

Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára Varsóban. Az incidensről a varsói rendőrfőkapitányság  tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A hatósági vizsgálat folyamatban van. Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta: 

Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: Valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg.

Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?

- utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. 

Hozzátette: "Netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?". A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint Palesztina győzni fog feliratok is. Számos antiszemita támadás is történt az országban.

A szerdai incidenst a varsói izreaeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában.
Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.

 

Erősödő antiszemitizmus

Az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása óta egyre szaporodnak az antiszemita bűncselekmények Európában. Az Egyesült Királyságban az antiszemita incidensek száma megháromszorozódott az arab terroristák Izrael elleni támadása óta, Franciaországban szintén több támadás érte a zsinagógákat.

Két csuklyás férfi dobott Molotov-koktélt egy Berlin központjában lévő zsinagógára októberben. A nyomozás során letartóztattak egy férfit, aki antiszemita jelszavakat kiabált.

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek a temesvári gyárvárosi zsinagóga falára is. Az ismeretlen elkövetők horogkeresztet rajzoltak, illetve a "Zsidók haza!" kifejezést írták románul a bánsági város zsinagógájának homlokzatára, utóbbiban a zsidókra a pejoratív "jidani" kifejezést használták.

Arról is írtunk, hogy az egyik leghíresebb párizsi egyetemen pár napja egyetemisták elfoglalták az épületeket és Palesztina mellett tüntettek.