Gyurcsány: Alaptalan a vagyonnyilatkozati eljárás

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc alaptalannak tartja az ellene kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást; a miniszterelnök a mentelmi bizottság elnökének hétfőn küldött nyilatkozatában azt írja, hogy 2004. évi vagyonnyilatkozatát a törvényi előírásoknak és a kitöltési útmutatónak megfelelően készítette el.
Vágólapra másolva!

"Felhívására nyilatkozom arról, hogy az ön által megküldött vagyonnyilatkozati eljárási kezdeményezést alaptalannak tartom. A 2004. évre vonatkozóan benyújtott vagyonnyilatkozatomat az érvényes törvényi előírások és a formanyomtatvány kitöltési útmutatójának megfelelően készítettem el" - közli a miniszterelnök Géczi József Alajossal, az Országgyűlés mentelmi bizottsága elnökével.

Géczi József Alajos múlt csütörtökön kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a felhívás kézhezvételétől számított öt napon belül nyilatkozzon arról, megalapozottnak tartja-e az ellene benyújtott beadványt, illetve akar-e javítani vagyonnyilatkozatán. A miniszterelnökkel szemben Varga Domokos György, a gondola.hu internetes portál főmunkatársa kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást.

Az újságíró a miniszterelnök tavaly március 24-én benyújtott vagyonnyilatkozatában foglaltak valóságtartalmának ellenőrzését kérte, szerinte ugyanis Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában "nem került feltüntetésre a Budapest, II. Szemlőhegy u. 42. szám alatti ingatlanra vonatkozóan fennálló, lízingszerződésből fakadó jogosultság".

A miniszterelnök Géczi József Alajosnak címzett válaszában azt írja: vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét a kormány tagjaként a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény 6. mellékletében előírt formanyomtatvány kitöltésével teljesítette.

"A formanyomtatvány A/3. pontja határozza meg a nem lakás céljára szolgáló épületrészek állandó használati jogának feltüntetésére vonatkozó kötelezettséget. A törvény az egyéb, nem lakás céljára szolgáló épületek, épületrészek esetében - a lakás- és üdülőingatlanoktól eltérően - úgy rendelkezik, hogy az ilyen ingatlanok tulajdonjogát vagy állandó használati jogát abban az esetben kell feltüntetni, ha azok az ingatlan-nyilvántartásban önállóan nyilvántartott ingatlanok vagy a lakóházhoz, üdülőhöz nem tartozó, közterületen vagy bérelt ingatlanon létesített építmények" - írja a kormányfő.

Hozzáteszi: a fentiek értelmében a kezdeményezésben megjelölt lízingszerződés szerinti használati jogosultságát vagyonnyilatkozatában nem kellett külön feltüntetnie.