Felmentették Tasnádit az adócsalás vádja alól

Vágólapra másolva!
Jogerősen felmentette a bíróság Tasnádi Pétert a negyedmilliárd forintos adócsalás vádja alól. A jelenleg is előzetesben lévő Tasnádit a Rózsadombon épült villája kapcsán vádolták adócsalással.
Vágólapra másolva!
A rózsadombi villa kapcsán vádolták adócsalással

Jogerősen felmentette Tasnádi Pétert a negyedmilliárd forintos adócsalás vádja alól a Fővárosi Bíróság kedden. A bíróság ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly ősszel hozott elsőfokú felmentő ítéletét, amit az ügyészség megfellebbezett.

A vád szerint Tasnádi Péter 1999 decemberében a Budapest II. kerület szemlőhegyi ingatlana tulajdonjogának egy részét átruházta a részben maga, részben családja tulajdonában álló Hotex Kft.-re. Ezt a szerződést azonban 2000 januárjában felbontották, és az így a tulajdonjog visszakerült Tasnádi Péterhez, aki 620 millió forintnyi természetbeni értékkel gyarapodott. Adóbevallásában azonban nem szerepeltette az ez után befizetendő 248 millió forint adót.

Még tavaly ősszel az elsőfokú bíróság megállapította: a fél évtizeddel ezelőtti ingatlanügylet kapcsán benyújtott vádirat megállapításai többnyire helytállóak, ám abból az ügyészség téves jogi következtetéseket vont le. A büntetőperben az egyik korábban meghallgatott szakértő 1,1 milliárd forint értékűre becsülte a vádbeli ingatlant, amely egy 1250 négyzetméteres telek szinte teljes beépítésével jött létre.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szóbeli indoklásában azt közölte: Tasnádi Péter a kifogásolt szerződés nyomán - az ügyészség álláspontjával szemben - nem adóköteles vagyont szerzett az ingatlanon, hanem tulajdont, amelyet személyi jövedelemadó nem terhelhet, csupán illetékfizetési kötelezettség, ám jelen ügyben ez sem áll fenn. A vádbeli szerződés ugyanis rögzítette azt, hogy a tulajdonjog kérdését a felek a jövőben fogják majd rendezni.

Tasnádi Péter jelenleg előzetes letartóztatásban van, mert összefüggésbe hozzák azzal az üggyel, hogy a közelmúltban felgyújtották egy volt rendőrtiszt terepjáróját a XIII. kerületben. A vállalkozót a rendőrség felbujtóként elkövetett közveszély-okozással gyanúsítja. Tasnádit a napokban kétrendbeli, felbujtóként elkövetett emberölés előkészületével is meggyanúsította a rendőrség.