Gyurcsány menesztését tervezi Medgyessy

Ősszel leváltja a sportminisztert a kormányfő - írja a Népszabadság. A lap szerint a menesztésre Gyurcsány Ferenc egyre kritikusabb hozzáállása miatt kerül sor. Az útódja várhatóan az eddigi államtitkár, Mesterházy Attila lesz. A hírt az [origo] megkeresésére az érintettek nem kívánták kommentálni.

Forrás: [origo]
Túl kritikus lett?

A kormányfő azt tervezi, hogy felmenti hivatalából Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminisztert - írja a Népszabadság. A posztot Medgyessy Péter szándékai szerint az eddigi politikai államtitkár, Mesterházy Attila kapja, aki a szocialista párt elnökségének is tagja. A minisztercserére az őszi kabinetátalakítás keretében kerül sor.

A lap szerint a leváltás híre azért meglepő, mert Gyurcsány Ferencet sokan a miniszterelnök legközelebbi munkatársai között tartották nyilván, akitől sokszor kért véleményt, tanácsot a kormányfő. Medgyessy segítőjeként a 2002-es választási kampányban is tevékeny részt vállalt az addig üzletemberként dolgozó Gyurcsány, aki a kormány megalakulásakor informális tanácsadóként dolgozott a kormányfőnek.

A menesztés oka a Népszabadság szerint Gyurcsány vidéki útjaiban keresendő, amikor a sportminiszter a helyi szocialista politikusokkal találkozva, a beszélgetéseken - állítólag - nem rejtette véka alá a kormányzással kapcsolatos kritikai észrevételeit sem. Medgyessy ezért érezhette úgy, hogy volt szövetségese egyre inkább vetélytárssá válik, akinek bíráló hangneme már inkább gátolja a munkát.

A lap forrásai szerint az utóbbi kormányüléseken Gyurcsány folyamatosan hiányolta a jövő évi költségvetés pénzügyi fejezetéhez kapcsolódó társadalompolitikai elképzelést. Szerinte a szigorú büdzsé egyes tételeinek társadalmi kihatásait mielőbb elemezni szükséges, hogy a feladatokat rangsorolni lehessen. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, szavait állítólag mind a kormányfő, mind a pénzügyminiszter zokon vette. A Népszabadság úgy tudja, hogy Medgyessy először csak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába akarta beolvasztani Gyurcsány tárcáját, de Hiller István kultuszminiszter ezt elutasította.

Az [origo] megkeresésére Gál J. Zoltán kormányszóvivő csak annyit közölt: A miniszterelnök  augusztus végén, szeptember elején számol be a kormányátalakítással kapcsolatos elképzeléseiről. Addig a kormányszóvivő nem kíván kommentálni sajtóhírekben megjelenő találgatásokat.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter kabinetfőnöke, Keszthelyi András szintén azt közölte: a miniszter nem kívánja kommentálni a hírt. Az [origo] kérdésére Keszthelyi annyit mondott, hogy tudomása szerint a kormányfő nem beszélt Gyurcsánnyal a kormány átalakításáról.

Mesterházy Attila államtitkár szintén nem akart nyilatkozni. "Én is csak a lapban olvastam a hírt, azt nem kívánom kommentálni. Én a tárca politikai államtitkára vagyok, és ebben a minőségemben végzem a munkám" - mondta az [origo]-nak.

"Szabadságom alatt a kormányzás tartalmi kérdéseit és a következő két év ezzel kapcsolatos teendőit gondolom át, hasznosítva a júliusi rendkívüli kormányülés értékelését, az MSZP választmányi ülésén elhangzottakat és az MSZP elnökségével folytatott konzultációkat. Személyi kombinációkkal nem foglalkozom. Korábbi nyilatkozatomnak megfelelően, augusztus végén, az MSZP és az SZDSZ vezetésével folytatott megbeszélések után alakítom ki a kormányzati struktúrával kapcsolatos elgondolásaimat" - áll a miniszterelnök hétfőn kiadott közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK