A rámenős Gyurcsány a nyugdíjasokért kampányolt

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter főszereplésével tartotta nyugdíjasoknak szóló utcai kampányát az MSZP. A miniszter minden korosztálynak rámenősen osztogatta a szórólapokat, amelyeken arról próbálják meggyőzni az embereket, hogy a kormány betartja a nyugdíjasoknak tett ígéreteit. Egy kedves szava mindenkihez volt. Egy bottal járó idős néninek például azt javasolta, hogy ne siessen.
Vágólapra másolva!

"Én szeretem a Gyurcsány Ferencet. Kit érdekel, hogy ki honnan szerezte a vagyonát? Kifizette magának, aztán jól van" - mondta Iluska néni szerdán délután, valamivel fél öt előtt az Oktogonon. A téren, az egyik gyorsétterem előtt tartották az MSZP Csapatjáték nevű utcai népszerűsítő kampányának második akcióját.

A "Megbecsülés az idős embereknek" című rendezvényen az MSZP-s aktivisták ezúttal azt próbálták bizonyítani, hogy a kormány megtartotta az idős embereknek tett ígéreteit. Az időzítés nem véletlen. Közel 3 millió magyar nyugdíjas ugyanis ezekben a hetekben kapja meg januárig visszamenőleg a 2,2 százalékos nyugdíjemelést. Szintén novemberben kapják meg a nyugdíjasok 53. heti ellátásukat, amely a nyugdíjuk egynegyed részét jelenti. A saját járadék mellett járó özvegy nyugdíj pedig szintén ebben a hónapban emelkedik 20-ról 25 százalékra.

A rendezvény vendége - sajátos módon - Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszter volt. "Ha tudtam volna, hogy itt lesz a Gyurcsány, akkor később jövök erre" - bosszankodott Iluska néni, akinek nem volt ideje megvárni, hogy a kampány elkezdődjön. Mint mondta, a tej az oka mindennek.

Az MSZP fiatal kampánycsapata fél ötkor érkezett a helyszínre. Kis standot állítottak fel, és gyorsan elkezdték osztogatni a szórólapokat, melyen a "Megtartjuk ígéreteinket" jelszó szerepelt. A lap mellé járt egy példány a Fővárosi tükör című szocialista lapból is.

Az egyik szervező az [origo]-nak elmondta: azért éppen a nyugdíjasokat célozták meg legújabb kampányukkal, mert a legtöbb vád a kormányt mostanában éppen azért éri, hogy nem teljesítette a nyugdíjasoknak tett ígéreteit. Az aktivista szerint nem meglepő, hogy ebben az ügyben Gyurcsány Ferenc képviseli a kormányt, mivel - mint fogalmazott - ő is egy "miniszter, jeles személyiség és politikus". Ugyanakkor azt ígérte, hogy a kormány más vezető politikusait is megpróbálják majd megnyerni a jövőben utcai kampányaikhoz.

A várakozás mindvégig érezhető volt. Gyurcsány nélkül csak nyögvenyelősen haladt a meggyőzés. Szinte több volt a helyszínen az újságíró és a fotóriporter, mint az MSZP aktivistái és a nyugdíjasok, akiknek a kampány szólt. Pedig a szocialista csapat meglehetősen tágan értelmezte a nyugdíjas kategóriát. Bőven jutott a szórólapokból középkorú embereknek, de néhány huszonéves is kapott belőlük. Célba vettek egy hajléktalant is, aki azonban visszautasította az újságot, és mutatta, hogy a hajléktalanok lapját árulja.

Fotó: Fábián Évi
Rosszabra számított

Több járókelő csak félvállról szólt oda a kampányoló szocialistáknak. "Pár év múlva én is nyugdíjas leszek, de arra befizetek, hogy mit fogok kapni" - mondta egy középkorú asszony, majd hozzátette: "Tele van a hócipőm ezzel a kormánnyal."

Aztán jó negyed óra múlva megjelent a helyszínen Gyurcsány Ferenc. Felhajtás nem volt, szinte a semmiből, az utcai forgatagból bukkant elő elegáns télikabátban. Egy szót sem szólt, csak felkapott egy csomag szórólapot meg újságot, és osztogatni kezdte őket.

A miniszter láthatóan profi volt. Egymaga több szórólapot osztott ki, mint az összes kampányoló együtt. "Nézzen rá, nézzen rá!" - győzködte az embereket, majd tréfásan hozzátette, hogy csak elolvasni kell a szórólapot, megtanulni fölösleges. "Látom, magának adhatok, maga mosolyog" - mondta egy idős asszonynak a rámenős miniszter. Gyurcsány nem kímélt egyetlen korosztályt sem. Mint utólag mondta, a nyugdíjasok problémái előbb-utóbb mindenkit érintenek majd, így nem baj az, ha a fiatalok is látják, mit tett a kormány. "Még szükséged lesz rá negyven év múlva" - biztatott egy huszonévest.

A miniszter még turistákkal is szóba elegyedett. Laza angolsággal magyarázta a világ minden tájáról érkezett fiataloknak, hogy ki ő, mi a kampány célja, és bár a fiatal külföldiek egy szót sem beszéltek magyarul, végül ők is szórólappal a kezükben köszöntek el a jókedvű minisztertől. Gyurcsány utólag arra az újságírói kérdésre, hogy mi szükség volt a fiatal külföldieket is megszólítani, kijelentette: "amikor én külföldön járok, akkor ezt örömmel veszem, mert látok olyasvalamit, ami az ország sajátja".

Fotó: Fábián Évi
"Megtanulni nem kell"

Gyurcsány érdeklődő volt, és mindenkihez volt egy kedves szava. "Isten tartsa meg magát" - szólt egy idős néninek. Egy férfi azt javasolta neki, hogy hatvan év felett legyen ingyenes az egyetemi oktatás. "Jó, jó, nem rossz" - mondta rövid gondolkodás után Gyurcsány meggyőzően. "Én is kérek" - szólította meg Gyurcsányt egy hölgy, a miniszter válasza pedig azonnal érkezett: "Jaj, de jól csinálja". Egy idős, láthatóan nehezen, bottal járó asszonynak hosszas beszélgetés után pedig azt mondta: "csak ne siessen".

Gyurcsány Ferenc szerint az akció egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy "nem okoz nehézséget kapcsolatot teremteni az emberekkel és átadni az anyagot". A miniszter az [origo]-nak a kampány végén azt mondta, hogy valójában rosszabbat várt. "Arra számítottam, hogy lesz olyan, aki az arcomba vágja a szórólapot, amikor ilyen kiélezett politikai vitákat folytatunk" - fogalmazott. Igaz, nem egy lesújtó véleményt is lehetett hallani a járókelők részéről. "Ki az, mi az?" - kérdezte egy úr, majd mikor meglátta, hogy Gyurcsány szórólapozik, csak annyit mondott, hogy "fordulj már fel". De akadt olyan is, aki egyszerűen szarnak nevezte az MSZP akcióját.

Gyurcsány szerint azonban az egész csak arányérzék kérdése. "Ha itt állunk minden nap, az nem hiteles, de a legnagyobb kormánypárt egy évben egyszer-kétszer kivonulhat az utcára" - mondta. Majd kiosztott még néhány szórólapot, váltott néhány szót egy hajléktalannal, és eltűnt ugyanúgy, ahogy érkezett, észrevétlenül.

Sáling Gergő

Fotó: Fábián Évi