Kivizsgálhatja Demszky terepjáróbérlését a Városháza

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottsága kedden nem vette napirendre azt a fideszes határozati javaslatot, amely szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. vezetőjének számot kellene adnia terepjárói vásárlásáról, bérbeadásáról. A következő ülés napirendjén azonban már szerepel az ügy. A Fidesz arra is kíváncsi, a terepjáróbérlésen kívül milyen szolgálatatásokat nyújt még a fővárosi tuljadonú cég a főpolgármesternek.
Vágólapra másolva!

A fideszes Wintermantel Zsolt egy határozati javaslatot nyújtott be a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottságának. Ebben azt kezdeményezi, hogy a bizottság kérjen részetes tájékoztatást a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. vezérigazgatójától, milyen célból vásárolta terepjáróit, különös tekintettel a VW Tuareg szalonterepjárót. Ki, mikor adott felhatalmazást a beszerzésre, illetve "hogyan került a cég üzletpolitikájának megvalósítása során hasznosításra a gépkocsi". Wintermantel az [origo]-nak elmondta: ebben a kérdésben bekéretné a gépkocsik menetleveleit, mivel az pontosan rögzíti, ki, mikor használta az autókat.

A politikus arra is kíváncsi, a bérleti díj megszabásakor érdeklődött-e az FKF a piaci bérleti díjak iránt. A felvetett kérdések között szerepel az is, ki és milyen feltételekkel veheti bérbe a terepjárót. A határozati javaslat kérdései arra is kitérnek, milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt a fővárosi tulajdonban lévő cég a fővárosi vezetők részére.

A határozati javaslatot kedden nem vette napirendjére a bizottság. Wintermantel ezzel kapcsolatban az [origo]-nak azt mondta: az MSZP-SZDSZ-es többség arra hivatkozott, hogy ez a téma fontosabb annál, semhogy az ülésen, előkészítetlenül felvegyék napirendre. "Egyértelmű, hogy időhúzásról, ködösítésről van szó, hiszen ez csak egy határozati javaslat elfogadása lett volna, a tényleges számonkérésre később került volna sor" - közölte a politikus.

Székely Gábor, a bizottság SZDSZ-es alelnöke ugyanakkor az [origo] kérdésére azt mondta: a jövő keddi ülés napirendjén szerepel a javaslat, mindössze annyi történt, hogy nem támogatták a napirendi pont előrehozását erre a hétre. Demszky Gábor terepjáróbérlési ügyéről azonban Székely nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy még nem olvasta Wintermantel előterjesztését.

Az [origo] többször is kereste Varga Lászlót, az FKF műszaki vezérigazgató-helyettesét az ügyben, aki végül a szóvivőhöz, Szegedi Péterhez irányított minket. Szegedi közölte: most állítják össze a válaszokat a bizottság kérdéseire. Amennyiben a jövő héten az ügyet a bizottság napirendjére tűzi, nyilvánosságra hozzák a válaszokat.