Medgyessy: Félsiker a közös EP-lista ügyében

Vágólapra másolva!
A szerdai négypárti egyeztetést követően a miniszterelnök közölte: félsikert értek el a közös európai parlamenti (EP) listára tett javaslatával. Bár közös lista nem lesz, a pártok szükségesnek tartják az együttműködést.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter miniszterelnök a szerdai négypárti találkozó után közölte: az elkövetkező időszakban több közvetlen kapcsolatot, találkozót szeretne az emberekkel, hogy az európai parlamenti (EP) választás kapcsán elmondja érveit, igényeit, üzenetét a nemzeti egységről, és így kapjon támogatást. Mint mondta, "ez az út talán sikeresebb lehet, mint a pártokon keresztül".

"A közös európai parlamenti listára tett javaslatom terén félsiker van: a pártok szükségét látják annak, hogy kulturált, normális kampány legyen az EP-választásokra, később Brüsszelben pedig együttműködés alakuljon ki a képviselők között az érdekérvényesítés terén" - közölte a miniszterelnök.

Medgyessy Péter szerint a közös EP-listára tett javaslata elfogadásával a nemzeti összefogás érdekében ki lehetne húzni a szőnyeget a méltatlan stílus, a mocskolódás alól, és "nem lenne értelme a kampányban egymást szapulni". Hozzátette: lát előrehaladást az EP-választás ügyében, a pártok "a szándékokban, mögöttes célokban mintha már kezdenék érteni, miért vetettem fel javaslatomat a közös listáról".

A miniszterelnök közölte: tovább folytatja, amit elkezdett, annak ellenére, hogy "több párt mondta el aggályát" javaslata kapcsán. "Szükség van olyan megoldásra, amelyben erős magyar érdekérvényesítés, -képviselet van, és a kampány az emberekről, az Európai Unióról szól" - mondta Medgyessy. A kormányfő szerint azért kell nemzeti egység, mert így lehet a legfontosabb kérdéseket hosszú távra megoldani. Közölte: a pártok nem tehetik meg, hogy az emberek véleményét figyelmen kívül hagyják, "kötelességük megfelelni az elvárásoknak".

A találkozón az MSZP-t Kovács László pártelnök, a Fideszt Surján László, az MDF-et Dávid Ibolya elnök, az SZDSZ-t Pető Iván, az Országos Tanács elnöke képviselte.

Megállapodás körvonalazódik a parlamenti frakciók között arról, hogy a jövőben is egyeztetnek az európai parlamenti választásról - mondták el a szerdai négypárti egyeztetés résztvevői. A politikusok közölték: szükség lehet egy etikai kódex létrehozására. Konszenzus látszik kialakulni az MDF javaslatáról is, miszerint módosítani kellene a választási eljárási törvényt, mert az nem tér ki az európai parlamenti választásokra.

Kovács László azt mondta, hogy a pártok megállapodtak az egyeztetési forma fenntartásában. Az egyeztetést szükségessé teszi az is, hogy jó lenne biztosítani a választási kampány korrekt és kultúrált hangvételét - közölte a szocialista elnök. "Akár úgy, hogy valamiféle etikai kódexben egyezik meg a négy párt" - tette hozzá. Ugyancsak szükségesnek nevezte a választási eljárási szabályok módosítását, azért, hogy minimálisra lehessen csökkenteni az utólagos reklamációkat.

Konszenzus volt abban, hogy fontos lesz a majdani magyar EP-képviselők közötti intézményes együttműködés - mondta Kovács László. "Magyarország európai uniós tagságával összefüggésben is szükséges az együttműködés, hogy a tagság minél eredményesebb, minél sikeresebb legyen" - mondta a szocialista pártelnök. Hozzátette, hogy a kormány és a parlament közötti együttműködésről törvényjavaslat készül, amelyet négypárti egyetértéssel kívánnak véglegesíteni.

Surján László sajnálattal állapította meg, hogy az egyeztetésen nem támogatták a Fidesz azon javaslatát, hogy a választási listákon azokat tüntessék fel jelöltként, akik a későbbikekben a tényleges képviselői munkát végzik majd. "Úgy gondoljuk, hogy a választók számára ez tisztább helyzetet jelentene" - tette hozzá. A további megbeszélések elősegíthetik a politikai kultúra javulását, valamint a választási eljárásról szóló szabályok egyértelművé tételét - közölte a fideszes politikus.

Pető Iván elmondta: egyetértés volt abban, hogy vannak olyan közös ügyek, amelyek az uniós tagsághoz, az európai parlamenti választásokhoz kapcsolódnak. Az SZDSZ már tavaly novemberben elküldte a pártokhoz az etikai kódexszel összefüggő elképzeléseit. Ezeket most ismét eljuttatja a pártokhoz - tette hozzá.

Dávid Ibolya biztatónak nevezte a négypárti megbeszélést. Elmondta, hogy javaslatot tett a kampány finanszírozásával kapcsolatos szabályozásra. Ebben a kérdésben is további egyeztetések lesznek - közölte az MDF elnöke.