Mádl bizonytalan a közös EP-listát illetően

Vágólapra másolva!
Mádl Ferenc köztársasági elnök támogatását kérte Medgyessy Péter miniszterelnök az országértékelő beszédében felvetett közös európai parlamenti listához. Mádl a közös listáról elmondta: megérti a kormányfő szándékát, de még nem tud állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy az elképzelés összhangban van-e az uniós politikai normákkal.
Vágólapra másolva!

Szerdán fogadta a Sándor-palotában Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péter miniszterelnököt, aki az országértékelő beszédében elhangzott javaslatokhoz, ezek közül is elsősorban a parlamenti pártok közös EP-listájához kérte az államfő támogatását. A találkozó után Medgyessy elmondta: úgy látja, a közös listáról szóló javaslata nem sérti az uniós szabályokat. Közölte: már volt is rá példa, hogy több párt közös listán indult, bár elismerte, az még nem fordult elő, hogy az összes parlamenti párt egy listán indult volna. Medgyessy szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne megvalósítani az elképzelését.

A kormányfő tegnap beszélt Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével, aki azt mondta: a közös lista nem sérti az európai szabályokat, és Magyarország belügyének tekinti ezt a kérdést. Medgyessy hozzátette: a közös listával az volt a fő szándéka, hogy nemzeti összefogás jöjjön létre, nyugodt légkör alakuljon ki az EP-választás körül.

Mádl Ferenc megérti és tisztességesnek tartja Medgyessy szándékát, de még nem tud állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy az elképzelés összhangban van-e az uniós politikai normákkal - derült ki a megbeszélés után.

A közös lista majdani vezetőjével kapcsolatban Medgyessy közölte: Kovács László tesz erre javaslatot a csütörtöki négypárti egyeztetésen. Ugyanakkor a kormányfő szerint az embereket nem ez a vonatkozása foglalkoztatja a közös listának.

A megbeszélésen szóba került az ORTT elnöki pozíciója is, de ezzel kapcsolatban még jövő héten újra egyeztetnek. Medgyessy elmondta, hogy ma új nevek is felmerültek.